Scoica auto și primele drumuri ale bebelușilor

Scoica auto este, de cele mai multe ori, primul sistem de transport al nou-nascutului cu autoturismul. Este, de asemenea, considerata ca fiind cel mai sigur mijloc de a calatori pentru bebelusi. Este proiectata pentru a asigura o pozitie anatomica, asemenea unui culcus, cu o usoara curbura a spatelui si margini ridicate pentru o protectie de jur imprejur.


In primele luni de viata, este indicat ca drumurile cu masina sa fie cat mai scurte. Unii specialisti spun ca nou-nascutii nu ar trebui sa petreaca mai mult de 30 de minute in scoica. Totodata, timpul total nu ar trebui sa depaseasca doua ore intr-un interval de 24 de ore. Pe masura ce bebelusul se dezvolta, va creste si durata calatoriilor.


Standarde si reglementari


Scoicile auto se incadreaza in grupa 0 (de la nastere la 9 kg) si 0+ (de la nastere la aproximativ 13 kg). Potrivit standardului i-Size, dispozitivele sunt reglementate si in functie de inaltime, nu doar de greutate. Astfel ca o scoica auto i-Size se va potrivi de la 40/45 cm pana la 75/83/85/87 cm, suportand un maxim de 13 kg.
Scoica auto se pozitioneaza doar cu spatele la sensul de mers. Ea poate fi montata pe locul pasagerului din fata sau in spate, pe oricare dintre cele trei locuri, in functie de model. Instalarea se poate face cu ajutorul centurilor autoturismului, prin sistem ISOfix sau pe o baza instalata pe bancheta, pe care se asaza scoica. Unii producatori permit montarea pe aceeasi baza a unei scoici auto si, ulterior, a unui scaun auto. Aceasta optiune are evident avantaje financiare. De retinut insa ca bazele nu sunt compatibile cu sisteme de transport de la producatori diferiti. Cu alte cuvinte, baza, scoica si scaunul trebuie sa fie toate aceeasi marca.
Scoica Axkid Modukid, de exemplu, poate fi achizitionata impreuna cu baza, urmand ca aceasta din urma sa fie folosita in continuare pentru scaunul auto, pana la varsta de aproximativ patru ani.


Instalarea corecta


Fie ca instalarea se face prin sistem ISOfix sau cu ajutorul centurilor, scoica va asigura protectie celui mic doar in masura in care este asezata corect. Potrivit unul studiu din 2014 coordonat de Asociatia Americana de Pediatrie, mai putin de 10% dintre parinti instaleaza sau folosesc in mod corect dispozitivele de transport auto pentru copii.
Este indicat ca inainte sa cumperi o scoica auto, sa verifici compatibilitatea cu masina detinuta. Aceste informatii se regasesc de regula pe site-uri producatorilor. In plus, ar fi bine sa poti face si o proba, sa vezi la cald cum se instaleaza in autoturism si cat de bine se potriveste nevoilor familiei.
Indiferent cat de agitata si incarcata este viata cu un bebelus, trebuie sa va faceti timp sa cititi manualul de instructiuni si instalare. Instalarea corecta a scoicii auto este esentiala pentru a asigura protectie maxima micului pasager. Despre instalarea corecta a scaunului auto am scris in acest articol, iar multe dintre recomandari se aplica si in cazul scoicilor. Nu uita ca centurile trebuie sa fie mereu cuplate si stranse corect. In caz contrar, scoica nu isi va indeplini functia de protectie in eventualitatea unui accident.
Anumite modele vin la pachet cu inserturi detasabile (asemenea unor pernute) cu ajutorul carora bebelusul sta aproape culcat. Producatorii recomanda folosirea acestor accesorii in primele trei, patru luni de viata, atunci cand bebelusul are nevoie sa stea in pozitie orizontala. Vei stii insa cat timp le poti folosi, in functie de gradul de dezvoltare a propriului copil.


Cea mai buna scoica auto


La fel ca in cazul carucioarelor sau a sistemelor de purtare, este dificil de spus care este cea mai buna scoica auto. Intrebarea ar trebui reformulata, mai degraba, de tipul care este scoica auto care se potriveste cel mai bine bebelusului si familiei. Unele sunt mai compacte, mai usor sau mai greu de instalat, cu centura sau ISOfix, parte a unui sistem modular de transport sau independente.
Axkid Modukid este una dintre cele mai usoare scoici disponibile pe piata, cu doar 3.7 kg. Este omologata i-Size si poate fi folosita de la nastere pana la 75 cm si 13 kg, adica pana la varsta de 9- 12 luni, in functie de ritmul de crestere a bebelusului. Se instaleaza usor, pe o baza ISOfix, si este compatibila cu caruciorul Axkid Life, precum si cu multe cadre de carucior produse de alte marci.
Scoica BABY-SAFE² i-Size de la Britax-Romer poate fi folosita de la nastere pana cand cel mic atinge lungimea de 83 cm, la aproximativ 15 luni. Include mai multe functii de siguranta si a fost testata ADAC, obtinand calificativul Good. Este certificata TÜV pentru transportul aerian.
Scoica auto Joie i-Gemm, i-size este varianta foarte buna, la un pret accesibil pentru proaspetii parinti. Confortabil si sigur, perfect pentru bebelusi. Face parte din sistemul complet i-Size Safe System, ce poate fi folosit de la nastere pana la 13kg (sau pana la 85 cm).
Scoica este certificata I-Size ECE R129/00 si este testata ADAC cu scorul de 1.7.
Scoica Next Nuna PIPA poate fi folosita de la nastere pana la 13 kg si 81 cm. Este un model compact, usor (cu o greutate de 3.95 kg) si se instaleaza cu ajutorul centurilor sau pe baza compatibila Next Nuna.
Scoica auto Gemm produsa de Joie este o varianta sigura si accesibila din punct de vedere financiar. Omologata pentru categoria 0-13 kg, poate fi instalata in masina cu centura sau prin intermediul bazei Joie clickFIT™. Este compatibila cu cadrele de carucior Joie si certificata pentru zborul cu avionul, fiind astfel potrivita pentru orice calatorie.
Toate modelele se instaleaza cu spatele la directia de mers.


Accesorii utile


Majoritatea scoicilor auto vin cu inserturi detasabile, care sa-i asigure bebelusului o pozitie cat mai confortabila. Pentru a face calatoriile mai placute si chiar mai usoare, puteti lua o oglinda pentru dispozitivele rear-facing, care va permite sa-l supravegheati pe cel mic fara sa va pierdeti atentia de la drum. Pentru zilele insorite care vor urma, ar fi util un parasolar pentru geamurile laterale. Iar pentru a proteja bancheta masinii puteti folosi o protectie impermeabila.
Daca nu sunteti siguri ce scaun s-ar potrivi cel mai bine pentru familia voastra, va asteptam in Constanta, pe Bd. Mamaia 281C si gasim impreuna solutia optima. De asemenea, ne puteti contacta folosind datele de pe site.


Sunt Anda si imi doresc ca toti copiii sa fie protejati, in bratele parintilor si dincolo de ele. Sunt expert certificat in transportul in siguranta al copiilor acreditat de IOSH (Institution of Occupational Safety and Health), o organizatie mondiala cu traditie care asigura instruirea in domeniul sigurantei si sanatatii ocupationale. Sunt, de asemenea, consultant in babywearing acreditat de Scoala de Babywearing Die Trageschule din Dresden, reteaua globala a specialistilor din aceasta sfera de activitate.
Daca doriti o consultatie online aici gasiti mai multe informatii.