ISOfix sau centura?

Extrem de des apare intrebarea daca sa alegem un scaun care se instaleaza cu centura sau cu sistemul ISOfix. Este foarte important sa retii faptul ca siguranta oferita este aceeasi, daca scaunul este instalat corect. O sa detaliez in continuare sistemele de instalare ale scaunelor auto pentru copii cu avantajele si dezavantajele lor.


Instalarea cu centura masinii

Instalarea cu centura masinii se regaseste in continuare la foarte multe modele de scaune auto pentru ca exista inca numeroase modele de masini care nu sunt dotate cu ISOfix. Modalitatea de instalare a scaunului auto sau a scoicii cu centura difera de la producator la producator deci este foarte important sa citesti cu atentie instructiunile de instalare. Cele mai multe au inscriptionate pe ele si diagrame care sa te ajute sa intelegi mai bine cum trebuie sa treaca centura masinii.

Instalarea scaunului cu centura masinii presupune tensionarea ei corect, trecerea prin diferite cleme sau locuri special. In zilele noastre majoritatea producatorilor au filmulete de instalare, pe care le gasesti online, astfel incat riscul de instalare gresita sa fie cat mai mic.

Avantaje:

Compatibilitate cu majoritatea masinilor existente pe piata;
Flexibilitate in privinta locului de instalare, inclusiv pe locul din mijloc (daca atat producatorul masinii cat si al scaunului permit asta);
Posibilitatea de a instala 3 scaune pe bancheta din spate;
Posibilitatea de a instala scoica/ scaunul pe locul din fata (daca atat producatorul masinii cat si al scaunului permit asta si airbagul poate fi dezactivat);
Durata mai lunga de utilizare a scaunului cu spatele la sensul de mers.


Dezavantaje:

Riscul de instalare gresita mai mare din cauza numarului de operatiuni sau complexitatea acestora;
Timp mai lung de mutare intre doua masini;
Comutarea scaunului intre pozitii (de sezut si somn) nu se poate realiza la anumite modele fara dezinstalarea partiala a scaunului.


Instalarea cu sistemul ISOfix

Ce este de fapt sistemul ISOfix? Multi parinti nu stiu ce sa caute in masina lor si daca au sau nu acest sistem de ancorare al scaunului.

ISOfixul (International Organization for Standardization) este un sistem standardizat de fixare al scaunelor auto in masina si a fost introdus pentru prima oara in anul 1997 de catre Britax si Volkswagen; el consta in 2 inele metalice, ancorate de caroseria masinii, de care se prinde scaunul auto, eliminand astfel instalarea cu centura.

Incepand din anul 2006-2007, dotarea masinilor cu ISOfix a devenit obligatorie pentru modele noi, asadar, daca ai o masina mai noua, aproape sigur este dotata cu ISOfix. Spun aproape sigur pentru ca sunt cateva marci auto care au produs o perioada mai indelungata unele dintre modelele lor mai vechi, nedotate cu acest sistem. Modelul masinii este mai vechi chiar daca anul productiei este mai recent (la Opel am intalnit, de exemplu, aceasta problema). Pe de alta parte, exista multe modele de masini mai vechi de 2006 care au totusi ISOfix; am intalnit frecvent la Volkswagen si Skoda produse in anul 2000-2001.

In mod normal, ISOfixul este semnalizat corespunzator printr-o pictograma, in locurile unde el este amplasat. Cu toate acestea, sunt si masini care sunt dotate cu ISOfix, dar simbolul pentru identificarea lui lipseste. In aceste situatii, cei mai multi parinti nu stiu ca masina lor are ISOfix. Daca marcarea vizuala lipseste, cel mai sigur este sa verifici fizic bancheta masinii (trebuie sa bagi mana intre spatar si sezut, spre marginile exterioare ale banchetei). Daca gasesti acel inel metalic, masina este dotata cu ISOfix.


Sunt si anumite marci de masini care permit instalarea ISOfixului ulterior, pe caroseria masinii existand locurile speciale unde acesta ar trebui montat. Kitul pentru ISOfix costa cam 100 lei. Pentru a verifica daca masina ta permite instalarea ISOfixului, trebuie sa iei legatura cu reprezentantii producatorului masinii; doar acestia iti pot confirma acest fapt.

Exista pe piata cateva modele de scaune auto care permit instalarea cu centura sau cu ISOfixul masinii (Klippan Triofix Recline, Klippan Triofix Comfort, Skutt Protos Isofix), oferindu-ti mai multa flexibilitate insa majoritatea scaunelor care se instaleaza cu ISOfix nu pot fi instalate si cu centura masinii. Asadar, nu improviza o instalare cu centura la un scaun care se instaleaza exclusiv in ISOfix pentru ca nu va oferi nicio siguranta, oricat de bine ti s-ar parea ca e ancorat scaunul!

Cel mai nou standard de certificare al scaunelor, i-size, impune instalarea obligatorie cu ISOfix. In timp, masinile modele vechi vor disparea complet asadar, nu va mai exista problema lipsei ISOfixului si nici a compatibilitatii scaun auto – masina. Inclusiv masinile vor avea pe sistemul ISOfix noua pictograma care indica faptul ca acolo poate fi instalat orice scaun i-size, indiferent de producator.

Avantaje:

Indicatori vizuali (chiar si auditivi) pentru confirmarea instalarii corecte;
Risc foarte redus de instalare gresita;
Instalare rapida si usoara;
Comutarea intre pozitiile scaunului cu o singura mana, fara necesitatea reinstalarii.


Dezavantaje:

Amplasarea cu spatele la sensul de mers este limitata pana la greutatea de 18 kg (sunt scaune care dupa 18 kg pot fi instalate cu spatele, dar cu centura masinii);
Masina trebuie sa fie dotata cu inelele ISOfix pentru instalare;
Flexibilitate redusa in privinta locurilor de instalare (putine masini au pe mijloc ISOfix).
In incheiere, revin asupra faptului ca siguranta oferita este aceeasi atat timp cat scaunul este instalat si folosit corect. In functie de avantajele si dezavantajele fiecarui sistem de instalare, poti alege ce este mai potrivit pentru masina si copilul tau.

Consilierii nostri iti stau la dispozitie pentru orice intrebari legate de instalarea scoicii sau scaunului auto: https://www.nolakids.ro/contact