Ce înseamnă ISOFIX?

ISOFIX este acronimul "International Standard Organization Fix" și reprezintă un standard ISO adoptat la nivel internațional. Sistemul permite ca scaunul auto pentru copii să fie fixat în autoturism fără a mai fi necesară centura mașinii. 


Fixarea se face ușor și sigur, pentru ca cel mic să fie transportat în condiții optime. Acest sistem este considerat în prezent cel mai sigur mod de fixare a scaunelor auto pentru copii.
Apărut în 1997, sistemul ISOFIX a devenit din 2014 obligatoriu pentru orice autoturism fabricat.

 


Ce este ADAC?

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club eV) este cea mai mare organizație automobilistică din Europa. Serviciul său original și cel mai cunoscut este acela de asistență rutieră. Însă, ADAC este de asemenea una dintre asociațiile eligibile pentru a iniția acțiuni de testare pentru judecata declarativă a produselor care au legatură cu siguranța rutieră.

ADAC și-a înființat propriul centru tehnic lângă München, în 1997. Această facilitate a oferit ADAC capacitatea de a supune vehicule, piesele și accesoriile acestora la teste tehnice, relevând orice defecte relevante pentru siguranță.

De atunci, ADAC a efectuat teste tehnice și de mobilitate și a publicat rezultatele testelor pe canalele sale media.

În ceea ce privește testarea scaunelor auto pentru copii, ADAC este recunoscut ca fiind un organism obiectiv, care testează conform normelor sale de siguranță – aceste norme și criterii sunt mult mai stricte și mai severe comparativ cu testele europene de omologare a scaunelor auto.

Testele efectuate de ADAC pot fi definite ca „teste extreme” deoarece viteza și sarcina de impact depășesc cerințele standardelor europene.

Scaunele auto sunt evaluate în baza a cinci criterii: siguranță, ușurință în folosire, ergonomie, poluanți și calitatea execuției/curățare. 

Criteriile sunt ierarhizate astfel:

1. Siguranța 50%

Protecție la impact frontal cu viteza de 64 km/h: 40%

Protecție la impact lateral cu viteza de 50km/h: 40%

Ghidajul și ajustarea centurilor: 10%

Stabilitatea în mașină: 10%

 

2. Ușurința de utilizare a scaunului 40%

Probabilitatea de a instala scaunul incorect în mașină: 40%

Închiderea și deschiderea centurilor: 20%

Instalarea și dezinstalarea scaunului din mașină: 10%

Asamblarea scaunului: 10%

Manualul de utilizare 8%

Curățarea 2%

 

3. Ergonomia 10%

Cât spațiu are copilul în scaun: 40%

Cât spațiu ocupă scaunul în mașină: 20%

Poziția copilului așezat în scaun: 20%

Confortul copilului: 20%

 

4. Curățarea și întreținerea

Curățarea 50%

Întreținerea 50%

Notele primite sunt de la 0,5 la 5,5, unde 1 este foarte bun și 5,5 periculos (nerecomandat):

0,5 – 1,5: foarte bun

1.6 – 2.5: bun

2,6 – 3,5: satisfăcător

3.6 – 4.5: suficient

4.6 – 5.5: nerecomandat

 


Ce este i-Size?

i-Size este un regulament european de siguranță pentru scaunele auto care a intrat în vigoare în iulie 2013. Acest regulament se aplică în cazul noilor scaune auto pentru bebeluși și copii mici cu vârsta până la aproximativ 4 ani. i-Size a fost dezvoltat folosind cea mai nouă cercetare în domeniul siguranței copiilor în călătoria cu mașina. Folosind scaune i-Size, copiii sunt mai bine protejați în zona capului și gâtului. Utilizând scaune auto instalate cu spatele la direcția de mers, cei mici beneficiază de protecție maximă, căci în eventualitatea unui impact, acesta e distribuit uniform.

 

De ce este i-Size mai sigur?

Copiii beneficiază de o protecția mai bună a capului și gâtului

Bebelușii și copiii mici cu vârsta până la 15 luni trebuie să călătorească în scaune auto așezate cu spatele la direcția de mers

Trebuie să folosiți ISOFIX - un sistem care asigură fixarea ușoară a scaunului auto în poziția corectă în mașină

Scaunele auto i-Size se potrivesc aproape în toate mașinile cu sistem ISOFIX

Puteți alege un scaun auto în funcție de lungimea bebelușului, și nu de greutate.

Cum este copilul meu protejat mai bine de i-Size?

Scaune auto instalate cu spatele la direcția de mers
Acestea oferă protecție maximă bebelușilor și copiilor mici distribuind impactul în totalitate într-o coliziune frontală.

Înainte de iulie 2013, bebelușii puteau fi mutați într-un scaun auto cu fața la direcția de mers la vârsta de aproximativ 9-12 luni, dar am aflat că nu este o vârstă corespunzătoare. Noul regulament impune obligația de a menține copiii în poziția cu spatele la direcția de mers în timpul deplasării până la cel puțin 15 luni.

Standarde la impactul lateral
Acesta oferă copilului o protecție mai bună în cazul unei coliziuni cu impact lateral.

Instalare mai ușoară
Este mai dificil să se instaleze un scaun auto i-Size incorect, deoarece nu se bazează pe fixarea unei centuri în jurul său. Scaunele auto i-Size se fixează simplu cu un clic de punctele de ancorare ISOFIX ale mașinii și se potrivesc aproape la toate mașinile care au sistem ISOFIX.

Compatibilitate optimă
Deoarece poți alege scaunul auto i-Size în funcție de lungimea bebelușului și nu de greutate, bebelușul în creștere poate sta în scaun mai mult timp.

Scaunul auto pe care îl dețin este conform cu reglementarea anterioară. Acum trebuie să fie conform cu i-Size?
Nu. i-Size nu înlocuiește reglementarea anterioară deocamdată, ci vă oferă o altă opțiune la achiziționarea unui scaun auto. Puteți avea încredere că opțiunea i-Size respectă legile actuale cu privire la scaunele auto.

 


Ce este Testul Plus?

Testul Plus este un test de impact special, efectuat de VTI, Institutul National de Cercetare in Domeniul Drumurilor și Transportului din Suedia și este un test voluntar, la latitudinea producătorului, fiind singurul de acest gen. Testul are mai multe părți: un test dinamic, un test al componentelor, al durabilității acestora și al ratei de ardere (flamabilitate). Pentru piața scaunelor auto din Suedia, este considerat un test obligatoriu. Scaunele care au trecut de testarea Plus oferă protecția maximă pentru zona cervicală a copilului (zona gâtului). Testul Plus se face pentru scaune din grupele 1 și 2, grupe destinate copiilor cu vârsta între 1 și 6 ani și greutate între 9 și 25 kg. 

De ce este testul Plus cel mai dur test de siguranță a scaunelor auto?

1. Este efectuat utilizând cu viteze mai mari decât restul vitezelor folosite pentru testările de omologare ale standardelor europene ECE R44. 04 și R129 sau i-Size.

2. Distanța de frânare este foarte scurtă, ceea ce determină ca impactul asupra scaunului să fie unul brutal. Forțele ce rezultă din impact sunt mai puternice atunci când distanța de frânare e mai scurtă.

3. Pentru a face testul Plus și mai dificil, adiacent vitezelor mai mari și distanței de frânare mai scurtă, se folosesc senzori speciali pentru a măsura rezultatele testelor în zona gâtului. Acesta este motivul principal pentru care un scaun orientat cu fața către sensul de mers nu are șanse să treacă testul Plus din cauza că forțele de impact asupra zonei cervicale sunt mult prea mari.

Un scaun auto care a trecut printr-un astfel de test extrem de strict, vă garantează că zona cervicală a copilului nu este expusă unei forțe periculoase în timpul unei coliziuni frontale.

 


Care este clasificarea pe Grupe de vârstă? 

În ceea ce privește alegerea scaunului auto potrivit copilului, e necesar să țineți cont de greutatea și vârsta lui sau mai bine spus, clasificarea pe grupe:

 

Grupa 0 este reprezentată de scoica auto, potrivită pentru copiii care au până la 9 luni (între 0-10 kg).

Grupa 0+ aparține micuților de la 0 până la aproximativ 12-15 luni, care au între 0 și 13 kg. Scaunele auto din grupa 0+ au spațiu extins pentru picioare și tetiere reglabile în înălțime. Pot fi folosite atât cu spatele la direcția de deplasare, cât și cu fața, cu ajutorul unui singur click.

Grupa 1 pentru copiii de la 6 luni până la 4 ani, cu greutatea cuprinsă între 9 și 18 kg.

Grupa 2 este potrivită pentru copiii de la 3 până la aproximativ 8 ani, cu o greutate de 15-25 kg.

Grupa 2-3 este pentru copiii de la 6 până la 12 ani (22-36 kg). Aceste dispozitive se numesc înălțătoare auto.

 

Există și modele de scaune auto pentru copii combinate. Acestea pot fi folosite pentru o perioadă mai mare de timp, fără să fie înlocuite periodic, pe măsură ce micuțul crește în greutate, înălțime și vârstă. Acestea se împart astfel:

  • Grupele 0+/1 – care pot fi folosite de la 0 luni până la aproximativ 4 ani, pentru copiii cu o greutate între 0 și 18 kg. Scaunele auto din grupa 0+/1 au spătar reglabil și hamuri cu fixare în 5 puncte.

  • Grupele 0/1/2 sunt potrivite de la 0 luni până la aproximativ 8 ani, pentru copiii între 0 și 25 kg. Au numeroase poziții de reglare a spătarului, pentru mers și dormit și ham cu fixare în 5 puncte.

  • Grupele 1/2/3 sunt recomandate pentru micuții de la 9 luni până la 11-12 ani, cu o greutate între 9 și 36 kg.

  • Grupele 2/3 pot fi folosite pentru copiii între 4 și 12 ani, cu greutate între 15 și 36 kg, iar copiii sunt fixați doar cu centura de siguranță a mașinii.

 


Ce înseamnă Rear Facing?

Rear-facing face referire la transportul copiilor cu scaunul auto cu spatele la sensul de mers. Astfel, cei mici sunt mai puțin expuși în cazul impactelor. Scaunele Rear-facing oferă un mai bun suport pentru zona capului și gâtului, atunci când corpul și capul sunt zguiduite sau aruncate în același timp. Specialiștii din domeniu recomandă ca micuții să călătorească într-un scaun tip Rear-facing cel puțin până la vârsta de 4-5 ani.

Sistemul Rear-facing protejează copiii împotriva rănilor grave. În această poziție, capul, gâtul și coloana vertebrală ale micuțului sunt aliniate complet, iar capul nu îi va mai fi împins înainte în urma impactului. Scaunul cu spatele la direcția de mers are avantajul de a-i susține capul și de a absorbi forța impactului, protejând și restul corpului. Scaunele Rear-facing oferă un grad de siguranță și protecție de până la 90-95%.

 


Ce înseamnă Rear Facing prelungit?

Rear-facing prelungit înseamnă utilizarea unui scaun auto pentru copii pentru mai mult timp, până la vârsta de 4 ani. În anul 2013, reglementările europene de siguranță în transport au introdus standardul “i-size” pentru scaune auto, în care bebelușii pot călători rear-facing până la vârsta de cel puțin 15 luni. Mulți părinți se grăbesc să renunțe la aceste dispozitive înainte ca cei mici să atingă limita de vârstă și greutate și, ulterior, să opteze pentru un booster.

Mai  mulți producători au lansat pe piață scaune auto care permit copiilor să stea în mașină cu spatele la direcția de mers până după vârsta de patru ani, în unele cazuri și șase.

Scaunele auto rear-facing mențin capul copilului într-o poziție care limitează mișcările în caz de accident, reducând astfel rănile la gât și coloană. În plus, copilul nu se lovește cu capul de scaunul din față sau de geam.

Dispozitivele rear-facing funcționează ca un scut, protejând pasagerul de părți ale caroseriei care se pot desprinde în caz de accident.

Cercetări realizate de Volvo privind accidentele rutiere indică faptul că, în grupa de vârstă 0-4 ani, doar 8% dintre cei care se aflau într-un scaun rear-facing au suferit răni. Prin comparație, 40% dintre cei poziționați forward-facing au avut nevoie de asistență medicală.

  


Ce înseamnă Forward Facing?    

Forward Facing presupune transportarea copilului într-un scaun auto cu fața la sensul de mers. Protecția la impact în cazul acestor scaune auto este de 60-70%. Deși există protecție la impact, aceasta este mai mică decât în cazul scaunelor auto cu sistem Rear Facing.