Răul de mașină la copii. Între prevenție și tratament.

Imaginati-va un copil mic, pozitionat intr-un scaun auto la o inaltime joasa, pe bancheta din spate a unei masini fara a putea vedea pe fereastra – sau un copil mai mare citind o carte in masina. Urechea interioara a copilului va simti miscarea, dar ochii si corpul lui nu o vor percepe. Rezultatul ar putea fi un stomac deranjat, transpiratie rece, oboseala, pierderea poftei de mancare sau varsaturi.

Tot mai des este asociat raul de masina la copii cu pozitia rearward-facing (cu spatele la sensul de mers) dar nu exista nici un studiu sau date care sa confirme acest aspect si sper ca in randurile de mai jos veti gasi raspunsurile la intrebarile voastre.

Desi problema nu pare sa afecteze majoritatea sugarilor si copiilor mici, copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani sunt deosebit de sensibili. Raul de masina este un tip de rau de miscare. Raul de miscare apare atunci cand creierul primeste informatii contradictorii din urechile interne, ochii si nervii din articulatii si muschi, deci nu are legatura cu pozitia scaunului auto, in masina.

Daca copilul dumnevoastra este prea mic pentru a se exprima, ar putea avea rau de masina daca:

  • Casca frecvent
  • Devin transpirati si palizi
  • Sunt nelinistiti/agitati
  • Varsa sau au senzatie de voma
  • Isi pierd pofta de mancare


Pentru a preveni raul de masina la copii, puteti incerca urmatoarele strategii:
Opriti-va des la primul semn al simptomelor. Inainte de a pleca de acasa, oferiti copiilor niste biscuiti sau alte gustari usoare.

Nu fumati si nu transportati alimente cu miros puternic in masina.
Controlati temperatura. Multi copii se simt mai bine daca temperatura nu este prea ridicata si daca le indepartati hainele exterioare. Lasati-i imbracati cat mai lejer.


Puneti-va-va copiii sa stea mai sus. Instalati scaune auto aprobate, cu sezut mai inalt, astfel incat sa poata vedea orizontul prin parbriz sau prin luneta. Nu uitati insa ca copiii mai mici de 2 ani trebuie sa fie in scaunele auto orientate cu spatele la sensul de mers, cu exceptia cazului in care au atins cea mai mare greutate sau inaltime permisa de producatorul scaunelor auto.


Pastrati copiii ocupati cu activitati care ii impiedica sa priveasca in jos. In loc sa folositi carti, incercati sa redati muzica pentru a asculta. Incurajeaza-ti copilul sa priveasca lucrurile din afara masinii, mai degraba decat sa se concentreze asupra cartilor, jocurilor sau ecranelor. In cazul in care copilul tau doarme in masina, calatoria in timpul somnului poate ajuta.


Asigurati ventilarea aerului. O ventilatie adecvata a aerului poate ajuta la prevenirea raului de masina. De cele mai multe ori este suficient sa deschideti un geam din spate sau sa-i oferiti copilului un ventilator mic, sigur, portabil.
Planificati cu atentie mesele dinaintea calatoriei. Nu oferiti copilului o masa mare imediat inainte sau in timpul calatoriei cu masina. Daca calatoria va fi lunga sau copilul dumneavoastra trebuie sa manance, oferiti-i o gustare mica:

  • biscuiti uscati
  • biscuiti cu aroma de lamaie
  • alimente bogate in carbohidrati
  • alimente care sunt acoperite de sare, de ex. biscuiti sarati, covrigei


Cand este timpul sa treceti la medicament?


Ghimbirul si menta sunt niste produse naturale care pot combate raul de miscare si care functioneaza la marea majoritatea a oamenilor. Pot fi administrate fie in stare proaspata, fie in capsule si trebuie luate aproximativ cu 1 ora inainte de a incepe calatoria.

Alte metode cu eficienta dovedita in tratarea raului de miscare sunt metodele homeopate. Remediul clasic impotriva raului de miscare este Cocculus.

Stiu ca in farmacii se gasesc tot felul de preparate, sub diferite forme farmaceutice, care ar combate simptomele raului de miscare. Acestea au un efect preventiv si actioneaza prin stabilizarea nervului de echilibru din ureche. Orice medicatie de acest tip, chiar daca face parte din categoria OTC (medicamente eliberate fara prescriptie medicala), trebuie recomandata de catre medic, preferabil, de unul cu competente ORL.

Nu exista studii cu privire la eficacitatea si siguranta medicamentelor contra raului de miscare in cazul copiilor. Toate informatiile clinice din acest domeniu se bazeaza pe studii de teren sau experimentale la adulti (sursa: Prevention and Treatment of Motion Sickness in Children, CNS Drugs, 1999 Nov).

Dintre toate substantele care combat raul de miscare, la copii sunt acceptate antihistaminicele, precum dimenhidrinatul, difenhidramina, cinarizina, ciclizina sau prometazina. Acestea au mai putine efecte adverse comparativ cu alte substante, cel mai frecvent fiind somnolenta.

Daca copilul dumneavoastra incepe sa se simta rau in in masina, opriti masina cat mai curand posibil si lasati copilul sa iasa si sa se plimbe sau sa se intinda pe spate cateva minute cu ochii inchisi. Asezati si o carpa rece pe fruntea copilului dumneavoastra si intotdeauna sa aveti la indemana pungi de plastic. Daca aceste sfaturi nu ajuta sau daca raul de masina al copilului dumneavoastra ingreuneaza calatoria, discutati cu medicul copilului dumneavoastra despre alte optiuni.

Daca nu sunteti siguri ce scaun s-ar potrivi cel mai bine pentru familia voastra, va asteptam in Constanta, pe Bd. Mamaia 281C si gasim impreuna solutia optima. De asemenea, ne puteti contacta folosind datele de pe site.

Sunt Anda si imi doresc ca toti copiii sa fie protejati, in bratele parintilor si dincolo de ele. Sunt expert certificat in transportul in siguranta al copiilor acreditat de IOSH (Institution of Occupational Safety and Health), o organizatie mondiala cu traditie care asigura instruirea in domeniul sigurantei si sanatatii ocupationale. Sunt, de asemenea, consultant in babywearing acreditat de Scoala de Babywearing Die Trageschule din Dresden, reteaua globala a specialistilor din aceasta sfera de activitate.