Cât costă siguranța copilului tău în mașină?

Scaunele auto disponibile pe piata acopera o gama larga de preturi. De la cele mai ieftine la cele cu extrem de multe functii, avem deseori impresia ca “mai scump e mai bun” sau ca brandul face calitatea.

In cazul scaunelor auto unele din prezumtii sunt valabile. Nu neaparat tot ce e mai scump e mai bun, insa cu siguranta un scaun auto foarte sigur si confortabil pentru copilul tau nu are cum sa fie si ieftin.

De ce sunt scaunele sigure atat de scumpe?


Daca pretul unui scaun poate porni si de la 200 lei, de ce unele costa de 10 ori mai mult? Pentru a fi puse pe piata, toate scaunele auto trebuie sa indeplineasca niste standarde minime. In prezent, in materie de scaune auto pentru copii, exista doua standarde in vigoare, ECE R44-04 si R129 (I-Size). Aceste standarde nu inseamna insa ca aceste scaune au fost testate la impact.

Ce sunt testele de impact?

Testele suplimentare de impact sunt testari independente ale scaunelor auto pentru copii, similare cu testele NCAP efectuate pe autoturisme. Acestea ne ofera o imagine concreta despre comportamentul unui scaun in caz de impact si despre cat de sigur este un anumit scaun.

Producatorii de scaune auto de top investesc enorm de mult in partea de siguranta, si a tehnologiilor folosite.

Toate aceste investitii se reflecta si in pretul de vanzare.

Cumparati scaune care au teste suplimentare de impact cu scoruri bune si foarte bune la siguranta! Acest lucru va asigura copilul in caz de accident. Este important sa il montati conform instructiunilor (puteti apela la consultanta in acest sens daca aveti nevoie) si sa il folositi in perioada de valabilitate.

Si totusi, cat costa siguranta copilului in masina?


Daca faceti calcului unui scaun raportat la nivelul de siguranta oferit si la timpul de utilizare, o sa vedeti ca nici cel mai scump scaun nu este chiar asa de scump.

Sa facem un calcul: Britax MaxWay Plus costa aprox. 1900 lei si poate fi utilizat de la 9 la 25kg, de la aprox. 1 an pana pe la 6 ani. Obtinem 5 ani de utilizare, 380 lei pe an, putin peste 32 lei lunar.

Acum, calculand in numarul de drumuri sau km parcursi de copil in scaun probabil ajungem la cifre mult mai mici, dar sa ne oprim cu calcului la acesti 32 lei pe luna.

Vi se pare mult? Daca da, ganditi-va ce altceva va costa atat lunar, la care poate ati putea renunta ca sa ii asigurati copilului cea mai buna sansa in masina in caz de accident!

Va dau eu cateva exemple, puteti completa si voi in comentarii:

2 pachete de tigari (pentru fumatori)
un abonament minimal la Netflix
O cafea fancy la Starbucks
Un cocktail la terasa
1 pizza in oras


Poate parea scump sa iei un scaun foarte sigur pentru copilul tau. Insa cu siguranta viata lui este nepretuita! Asa ca, daca ai nevoie de ajutor in a lua decizia corecta privitoare la un scaun auto, nu ezita sa ne scrii sau sa te programezi la o consultatie!