Utilizarea scaunului auto in avion

EASA ( Agentia pentru Siguranta Aviatiei a Uniunii Europene) se preocupa de transportul in siguranta al bebelusilor si copiilor pe cale aeriana si incurajeaza utilizarea scaunelor pentru copii la bordul aeronavelor.

Pentru a putea utiliza un scaun auto pentru copii la bordul unei aeronave este necesara o evaluare a mai multor aspecte, cum ar fi: scaunul sa aiba prinderea in centuri, sa se verifice distanta dintre randurile de scaune unde intentioneaza sa fie amplasat scaunul, scaunul sa fie instalat forward facing.

Practic, toate scaunele pentru copii permise la bord sunt cele care au fost testate si certificate pentru utilizarea in autoturisme. Pot exista limitari pentru utilizarea lor in autoturisme si exista, de asemenea, limitari pentru utilizarea lor in cabina unui avion. In functie de specificul scaunului pentru copii, dar si de specificul scaunelor din aeronava si al amenajarii cabinei aeronavei, operatorul decide care scaune pentru copii sunt acceptate la bordul aeronavei sale si care nu pot fi acceptate din motive de siguranta.

Scaunele pentru copii orientate cu spatele la directia de mers sunt recomandate pentru a fi utilizate in autoturisme pentru bebelusi si copii pana la varsta de 4 ani. Utilizarea unui scaun pentru copii orientat cu spatele la directia de mers (denumit si "cu fata spre spate") la bordul unei aeronave poate fi totusi limitata din cauza distantei dintre randurile de scaune pentru pasageri (asa-numitul "pas al scaunelor").

Companiile aeriene sunt libere sa comande de la un constructor de aeronave o aeronava cu o configuratie a cabinei la alegere (inclusiv distanta dintre randurile de scaune), cu conditia ca aceasta sa fie conforma cu normele existente de certificare a aeronavelor. Fiecare amenajare a cabinei trebuie sa fie aprobata de EASA si trebuie sa respecte standardele de siguranta aplicabile, inclusiv in ceea ce priveste evacuarea de urgenta. Cu toate acestea, legislatia UE nu specifica o cifra prescriptiva legata de distanta minima dintre scaune (adica randurile de scaune), iar proiectantii de aeronave respecta standardele folosind o serie de date biometrice.

Este responsabilitatea operatorului sa stabileasca procedurile de operare, care fac obiectul aprobarii sau acceptarii de catre autoritatea nationala de aviatie a statului membru UE respectiv. Este indicat sa contactati compania aeriana pentru informatii privind tipurile de scaune pentru copii si utilizarea acestora la bordul aeronavei respective. De asemenea, puteti vizita pagina de internet a EASA "Calatorind cu copiii".

Avantajele si dezavantajele de utilizarea scaunului auto in avion
Dezavantaje
Utilizarea unui scaun auto pentru copii in avion este mai costisitoare, deoarece va trebui sa cumparati si pentru micut un loc in avion- in general, copiii sub doi ani nu trebuie sa plateasca pentru un scaun.
Potrivit expertilor, bebelusii mici nu ar trebui sa stea intr-un scaun auto pentru copii mai mult de doua ore, deoarece pot avea probleme de respiratie (se recomanda nu mai mult de 30 de minute in primele patru saptamani de viata ale copilului). O pozitie mai plata este considerata cea mai buna pozitie in care sa calatoreasca bebelusii, in special cei prematuri, nou-nascuti si mici - nu doar pentru confort, ci si pentru a le ajuta respiratia.

Avantaje
Copiii mai mari pot dormi in el.
Faptul de a fi asigurat in mod corespunzator la decolare si aterizare va ajuta la evitarea ranilor care pot fi prevenite, spre deosebire de faptul ca micutul tau sta in bratele tale.
Inseamna ca micutul este in siguranta in caz de turbulente.
Il puteti folosi atat in timpul calatoriei spre aeroport, cat si la celalalt capat al calatoriei, intr-o masina inchiriata sau intr-un taxi - atat timp cat puteti folosi scaunul auto in mod legal in tara pe care o vizitati.
In toate tarile din Uniunea Europeana puteti utiliza un scaun auto cu conditia ca acesta sa fie omologat conform ECE R44.04 sau R129 (verificati eticheta)

Ce s-ar intampla cu copilul tau daca il tii in brate in timpul unei decolari intrerupte, cand mergi pe pista cu 120 mph si apoi te opresti brusc? Ce s-ar intampla in timpul unei turbulente bruste?

In aceste situatii, nu veti putea sa va tineti copilul suficient de strans pentru a-l mentine in siguranta - fortele G sunt pur si simplu prea puternice. In aceste situatii este probabil sa experimentati forte G de 10-250, care vor face ca totul sa cantareasca de 10-25 de ori greutatea obisnuita, transformand copilul intr-un pui de elefant si, prin urmare, imposibil de tinut.

Insotitorul de bord Jan Lohr relateaza ca intr-un un zbor „unele turbulente bruste si severe au facut ca doi copii tinuti in brate sa fie spitalizati. Acestia suferisera rani cand au zburat peste o duzina de randuri si au aterizat langa un perete. Saci de haine dintr-un dulap deasupra capului au cazut ulterior asupra sugarilor. In timp ce lucra ca insotitor de bord, doamna Lohr a supravietuit unui accident de avion cauzat de o explozie a unui motor care a intrerupt toate liniile hidraulice dintr-un zbor de la Denver la Chicago. Ea povesteste ce s-a intamplat cu Evan, in varsta de aproape 2 ani, un copil tinut in brate, care nu a supravietuit impactului, intr-o declaratie pentru NTSB Advocacy Briefing on Child Restraints on Aircraft.

Daca credeti ca utilizarea unui un scaun auto in avion nu va va proteja copilul in caz de accident, ganditi-va din nou. In cazul unor accidente pot supravietui. In 2007, o fetita de 3 ani a fost singura supravietuitoare a unui accident de avion oribil – salvatorii au gasit-o agatata cu capul in jos pe scaunul masinii in daramaturile aeronavei, cu rani usoare.

Va permite compania aeriana sa utilizati un scaun auto?
Unele scaune auto pentru copii sunt aprobate de TUV si vor avea o eticheta pe care scrie "Certified For Use in Aircraft" (certificat pentru utilizare in aeronave).

In mod obisnuit, scaunul auto trebuie:

Sa fie utilizat cu prinderea in centuri
Sa nu depaseasca dimensiunile scaunului din avion
Sa ramana fixat pe scaunul avionului in orice moment in timpul zborului.

Unele companii aeriene au propriile scaune auto pentru copii pe care le puteti inchiria pe durata zborului daca doriti sa folositi un scaun auto, dar nu doriti sa il transportati pe al dumneavoastra, insa trebuie sa le rezervati in prealabil.

Nu toate companiile aeriene vor permite sa folositi un scaun auto pentru copii in avion, chiar daca scaunul este omologat pentru utilizarea in aeronava. Este necesar sa discutati cu compania aeriana inainte de zbor. Incercati sa trimiteti un e-mail din timp si sa obtineti un document scris, pe care sa il puteti arata personalului companiei aeriene in cazul in care vi se adreseaza intrebari la poarta.

Daca vrei sa folosesti scaunul auto in avion, trebuie sa te asiguri ca atunci cand cumperi biletele de zbor, ai achizitionat separat un loc si pentru micutul tau – loc pe care se va instala scaunu auto. Pretul acestuia variaza in functie de loc, compania aeriana si de varsta micutului.

Un lucru important de mentionat, este ca atunci cand achizitionati locul in avion, sa va asigurati ca acesta nu se afla printre locurile de langa iesirile de urgenta. De asemenea, un alt lucru important este ca insotitorul sa aiba intotdeauna locul langa copil.

Ce scaune pot utiliza in avion?


In avion se pot folosi exclusiv scaunele auto cu prinderea in centuri, nu in sistemul isofix. Este indicat ca scaunul sa nu fie foarte voluminos, pentru a incapea pe locul din avion.
Un scaun care poate fi utilizat in avion este necesar sa dispuna de certificarea TUV – certificare pe care o gasiti pe eticheta scaunului auto.

Daca calatoriti des, inainte de achizitionarea propriu-zisa a scaunului auto este indicat sa va asigurati ca scaunul pe care l-ati ales il puteti utiliza in avion. Puteti verifica si pe site-ul oficial al companiilor aeriene care este politica lor referitoare la transportul micilor pasageri in avion.

De asemenea, puteti verifica pe site-ul celor de la Tuv, care sunt scaunele pe care le puteti utiliza fara griji in avion 

Administratia Federala a Aviatiei (FAA) si Academia Americana de Pediatrie recomanda cu tarie sa zburati cu copilul in siguranta in scaunul auto. In timpul turbulentelor severe sau al unei potentiale coliziuni pe pista, copilul nu este in siguranta in bratele dumneavoastra!

Veti avea parte de odihna si relaxarea de care aveti nevoie, iar micutul va avea spatiul pe care si-l doreste daca fiecare dintre voi are propriul scaun. Nenumarati parinti au impartasit faptul ca a calatori cu un copil intr-un scaun auto in timpul calatoriei cu avionul este mult mai sigur si linistitor.