Scoicile auto sunt menite sa faca "click" in cosurile de cumparaturi
Oricine a avut un bebelus si o scoica auto pentru copii s-a confruntat cu dilema magazinului alimentar - ce sa faci cu copilul in timp ce faci cumparaturi? Te grabesti sa faci cumparaturile si ai nevoie de ambele maini libere pentru a manevra caruciorul si pentru a lua produsele de pe lista de cumparaturi. Dar daca parintii ar sti cat de des combinatia dintre copii si carucioarele de cumparaturi a dus la raniri grave, nu si-ar mai asuma acest risc. Mai ales cu un bebelus care doarme. Poate ca ne-am gandit cu totii la ceea ce pare a fi cel mai simplu raspuns - sa punem scoica, cu tot cu copil, in partea de sus a cosului de cumparaturi. Insa cat de corect si sigur pentru micutul nostru este acest lucru?

Potrivit Comisiei pentru siguranta produselor de consum (CPSC), carucioarele de cumparaturi sunt principala cauza a ranilor la cap la copiii mici - depasind ranile provocate de scaunele inalte, carucioare, mesele de schimb, portile pentru copii si alte echipamente. CPSC estimeaza ca aproximativ 16.000 de copii cu varsta sub cinci ani cad din carucioarele de cumparaturi in fiecare an. CPSC a prezentat un document care descrie leziunile suferite de copiii care sunt pusi in cosul de cumparaturi. In cadrul acestui raport, se afirma ca
"Dintre cele 12 incidente raportate ca fiind caderi, trei au implicat o scoica auto cu copilul in ea care a cazut din caruciorul de cumparaturi; din aceste trei incidente, unul a fost fatal si unul a implicat o spitalizare. Decesul a avut loc atunci cand un baietel de 3 luni a cazut in timp ce era fixat intr-o scoica auto care nu era fixata de caruciorul de cumparaturi, dupa ce caruciorul a fost impins peste un limitator de viteza in parcare." In continuare se precizeaza ca, "Au existat noua incidente codificate ca fiind "altele", care acopera o serie de pericole. Cinci dintre rapoarte se refereau la defectiuni sau inadecvari ale dispozitivelor de fixare in scaunul caruciorului de cumparaturi (inclusiv unul care implica o scoica auto); niciunul nu a avut ca rezultat raniri."

Din orice punct de vedere am privi, oricine a incercat sa se „urce” pe bara de jos a caruciorului in timp ce il impingea, a simtit un dezechilibru. Acum imagineaza-ti daca ai pune in cosul de cumparaturi copilul in scoica auto, nu ar fi nevoie de prea mult pentru ca caruciorul sa se incline si copilul sa fie ranit. Nu ar trebui sa pui niciodata scoica bebelusului deasupra caruciorului de cumparaturi, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP). Procedand astfel, caruciorul va fi mai greu si va creste riscul de rasturnare, chiar daca scoica pare sigura. Prin urmare, este indicat ca scoica auto sa fie folosita doar in masina sau cu un carucior cu care este compatibila. Daca nu exista semne afisate pe eticheta scoicii care confirma faptul ca aceasta nu ar trebui sa fie „instalata” intr-un cos de cumparaturi, atunci cu siguranta in manualul de utilizare al scoicii veti gasi aceste informatii.

Este posibil sa auziti un "clic" dar asta nu inseamna ca scoica este efectiv fixata, deoarece nu aveti cum sa stiti daca forma caruciorului de cumparaturi este similara cu forma scoicii pentru copii. Pe langa faptul ca este periculos sa ii puneti pe cei mici in cosul de cumparaturi, incercarea de a face clic pe carucior ar putea sa afecteze structura scoicii si implicit, siguranta pe care i-o ofera micutului tau.
In ultima instanta, daca chiar trebuie sa iei scoica auto in magazin, pune-o in cosul mare al caruciorului, avand grija sa tii departe de copil articole precum carnea cruda, deoarece acestea pot gazdui germeni care induc boli. (Incearca sa le bagi sub carucior in schimb).
Dar daca poti evita sa pui scoica in cosul de cumparaturi, este si mai bine. AAP recomanda sa il tii pe cel mic intr-un marsupiu in timp ce mergeti la cumparaturi. In acest fel, el ramane in siguranta, iar tu ai mainile libere pentru a impinge caruciorul si pentru a va ridica produsele.