Standarde de siguranta: R129 versus R44

 

Masinile pe care le conducem s-au schimbat mult inca de cand a fost implementat standardul de siguranta ECE R44, si totodata s-au actualizat si cunostintele noastre despre ce se intampla in caz de impact. ECE R129 este cel mai nou si sigur standard pentru testarea scaunelor auto.

ECE R129 introduce o mai buna potrivire a scaunului pentru micut, standarde de impact lateral si utilizarea in mod rear-facing prelungit. ECE R129 utilizeaza si cea mai recenta tehnologie a manechinelor, pentru o simulare cat mai buna a corpului fragil al micutului. Asta inseamna ca scaunele auto certificate ECE R129 au un design mai sigur si mai rezistent.

Standardul de siguranta ECE R129 foloseste cele mai performante manechine din domeniu, numite manechine de tip “Q”.

Nu doar ca tehnologia de utilizare a senzorilor s-a imbunatatit, pentru o precizie si mai mare, dar manechinele sunt prevazute cu mai multi senzori pe tot corpul.

Acest lucru inseamna ca se pot observa si mai bine efectele unui impact multi-directional, pentru ca producatorii sa imbunatateasca design-ul scaunelor auto.

Manechinele anterioare, de tip “P“ erau constituite doar din material si nu aveau senzori inclusi.

Manechinele de tip “Q” au inclusi 4 senzori localizati in zonele critice: cap, gat, torace si pelvis. Acesti senzori sunt extrem de precisi si sensibili, special conceputi pentru a simula fragilitatea corpului unui nou-nascut.

Manechinele utilizare in standardul de siguranta ECE R44/04 erau manechine “dezvoltate la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980”.

Manechinele de tip “Q“ fac parte dintr-o serie foarte diferita si mult mai “avansata in termeni de caracteristici biomecanice sau antropometrice, dezvoltate pentru a putea fi folosita atat in cazul impacturilor frontale si laterala, ceea ce le face primele manechine multi-directionale.“

“Sursa: Humanetics® Innovative Solution

Standardul de siguranta ECE R129 promoveaza utilizarea prelungita a scaunelor auto in mod rear-facing, pana la cel putin 15 luni.

Standardul a introdus in premiera testarea la impact lateral, ceea ce inseamna ca atat gatul, cat si capul micutului vor fi protejate.

 

 

Manechin tip pManechin tip qR129R44