Siguranta micutilor in masina - Când normalul devine exagerat?

Când ne ținem bebelușul în brațe, primul sentiment pe care îl simțim este o combinație de fericire și de teamă, deoarece vrem să ne asigurăm că orice s-ar întâmpla, copilul nostru este mereu în siguranță.

Motiv pentru care, siguranța micuților pasageri a devenit un lucru prioritar pentru cei mai multi dintre parinti. Siguranța în domeniul auto a devenit în ultimii ani o preocupare reală și pentru marile branduri pentru copii, dar și pentru organismele naționale și internaționale. Fiecare dintre acestea au același obiectiv, și anume: transportarea copiilor în siguranță.

Accidentele rutiere sunt cauza multor decese din lume, inclusiv din România, motiv pentru care – ca părinți îngrijorați - luăm această responsabilitate foarte în serios.  Cu toate acestea, ca părinte, uneori din dorința de a face bine și de a ne asigura că am luat toate măsurile de siguranță, putem face chiar mai mult rău. 

Avem tendinta de a lua unele masuri “suplimentare”de siguranta, pe care le consideram noi eficiente, insa nu stim ca acestea pot influenta negativ siguranta micutilor:

Pătură așezată sub scaun

Părinții care vor ca micuții lor să aibă un somn mai odihnitor și mai confortabil în mașină și apelează la așezarea unei păturici sub scaunul auto, nu fac decât să reducă din siguranța scaunului în caz de impact.

Prin urmare, este foarte important ca scaunele să fie instalate în mașină, astfel încât să nu aibă nimic sub ele, pentru a nu fi redusă siguranța în cazul unui impact.

Accesoriu pentru centurile de siguranța

Regulatiile R44 si R129 (i-Size) prevăd faptul ca centura să se deschidă printr-o singură apăsare, sa fie cat mai facil de desfacut in caz de impact. Acele centuri suplimentare nu fac decât să blocheze accesul la deschiderea centurii și să pună în pericol viața micuților.

Centurile care vin cu scaunul din fabrică sunt prevăzute cu o parte antiderapantă (cauciucată) care în cazul unui  accident rămân fixate pe corpul copilului și împiedică accidentarea și picarea lor din scaun. Prin urmare, dacă scaunul auto dispune de propriile centuri, nu mai trebuie să adăudați alte centuri suplimentare.

Benzi pentru frunte (cap)

Benzile care se atașează pe capul micuților pentru a-l ține pe copil mai bine și mai nemișcat în cazul unui scaun auto, nu fac decât să înrăutățească situația.

Din cauza acestei benzi care îl ține strâns pe bebe, coloana și gâtul acestuia sunt puse în pericol în cazul unui impact, din cauza faptului că corpul copilului va fi tras în fața iar capul către spate.

Întrebări - Cum pot verifica daca exagerez cu privire la siguranta micutului meu?

  1.       Obișnuiești să cumperi scaune auto și pentru copiii prietenilor sau a membrilor familiei?
  2.       Când trebuie să mergi la cumpărături, ai sentimente intense de anxietate pentru drumul cu mașina?
  3.       Obișnuiești să verifici scaunul auto de o sută de ori înainte de a porni la drum?
  4.       Nu poți să dormi noaptea din cauza gândurilor care îți trec prin minte și îți faci scenarii despre ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi avut un accident auto, iar scaunul micuțului tău nu era bine instalat?
  5.       Ai atacuri de anxietate când vedeți un copil de 2 ani care călătorește cu fața spre sensul de mers?
  6.       Răspunzi „ABSOLUT”, când cineva postează un sondaj online și întreabă dacă ai pune un copil mic și imatur de 13 ani cu o centură cu prindere în 5 puncte? 
  7.       Te-ai gândit de câteva ori să lipești foi cu spumă EPS/EPP pe geamurile din spate a mașinii, în vehicurile care nu au airbag-uri laterale?

Asadar, luarea masurilor de siguranta, este vitala pentru micutii nostri, insa fara a ajunge in extreme. Daca aveti posibilitatea, va recomandam sa apelati la specialisti acreditati care va vor oferi toate informatiile de care aveti nevoie. Va reamintim ca sprijinim initiativa Nuna si Joie de a oferi posibilitatea tuturor celor care achiziționează un scaun Nuna sau Joie, astfel ca beneficiati de instalare GRATUITĂ în Centrele Acreditate, indiferent de unde este achiziționat scaunul auto.