Cum călătorim cu copiii în sezonul rece?

Calatoriile cu masina in perioada rece a anului, sunt diferite de calatoriile pe timpul verii, motiv pentru care si conditiile se schimba.Abordarea unui drum pe o distanta foate lunga, nu trebuie realizata inainte ca masina sa fie pregatita pentru iarna.



Odata cu venirea frigului, este important sa iti adaptezi masina pentru perioada care urmeaza si sa ii schimbi anvelopele de vara cu cele de iarna. Legislatia romana sustine ca orice masina sa dispuna de anvelope de iarna, in momentul in care soselele sunt acoperite de zapada, ori de polei.



Dupa ce ai schimbat anvelopele, este recomandat sa verfici daca presiunea din pneuri este optima, dar si daca lichidul de franza si de pabriz sunt intr-o stare buna si in limite normale. Mai departe, inaintea unui drum lung pe timp de iarna, este imperios necesar ca soferul sa se asigure ca instalatia de dezghetare si de dezaburire functioneaza.

Mai mult decat atat, cand va planificati sa porniti la un drum lung, este necesar sa va asigurati ca aveti tot ce va trebuie in masina, in asa fel incat sa nu o incarcati inutil. Greutatile din masina cresc presiunea pe anvelope si pot ingreuna manevrabilitatea volanului, in timp ce este marita distanta de franare.



Avand in vedere ca in sezonul rece, bateria masinii este mai solicitata decat in restul sezonaleor, trebuie verificat si daca acumulatorul este in parametrii optimi si daca functioneaza bine furtunurile si curelele de sub capota masinii, dar si stergatoarele.


De cele mai multe ori preferam ca in perioada rece sa plecam in vacante, motiv pentru care parcurgem drumuri lungi cu masina. De aceea, este important sa ne asiguram ca micutii nostri sunt in siguranta in masina, pe tot parcursul drumului.

Drumurile lungi nu necesita doar verificarea masinii si pastrarea unor lanturi, a unei lopete si a unui cablu de tractare in masina, ci si conditii optime de calatorie pentru copilasii nostri.

Cu toate ca iti doresti ca celui mic sa nu ii fie frig in masina, atunci cand parcurgeti un drum mai lung si il asezati in scaunul auto cu geaca pe el, aceasta nu este solutia corecta pentru ca el sa fie in deplina siguranta in masina.

Noi stim ca pastrarea copiilor in siguranta este prioritatea ta numarul unu si motivul pentru care ai achizitionat si instalat o scoica sau un scaun auto. Insa, ca micutul tau sa fie in siguranta, instalarea lor nu este de ajuns. Mai intai trebuie sa va asigurati daca este instalat corect.

Spre exemplu, in perioada in care scad temperaturile, pentru tine este prioritar si sa il protejezi pe micut de frigul de afara cu o jacheta de iarna. Motiv pentru care, trebuie sa iti reamintim faptul ca in cazul unui accident auto, exista riscul ca centurile scaunului auto sa nu fie stranse corect peste corpul copilului, daca acesta poarta jacheta de iarna.

Prin urmare, din cauza jachetei, scaunul auto nu poate mentine copilul in maxima siguranta. De ce? Pentru ca majoritatea jachetelor sunt realizate din materiale de umplutura precum puf sau pene – materiale al caror scop este sa mentina „la cald” corpul copilului prin crearea unui „tampon de aer” intre corpul micutului si aerul rece. De aceea, se recomanda ca atunci cand il puneti pe cel mic in scaunul auto, sa indepartati jacheta si hainele groase.


Pentru a va asigura ca copilul sa nu raceasca, este indicat sa incalziti masina inainte de a-l aseza pe cel mic in scaunul auto, iar ulterior sa il inveliti cu o patura.

Indiferent de sezon, este important să călătoriți mereu în siguranță!