10 tipuri de distrageri la volan
Care este cauza accidentelor auto? Exista doua categorii foarte generale si foarte largi de cauzalitate. Prima - si cea care duce la marea majoritate a accidentelor - este ceea ce expertii numesc "eroarea soferului". Evident, eroarea soferului poate insemna mai multe lucruri, asa ca si aceasta este impartita in categorii.

Stii care este, de departe, cea mai mare categorie de erori ale soferilor? Distragerea atentiei. Cu alte cuvinte, accidentele care au loc din cauza faptului ca soferii incearca sa faca mai multe lucruri in acelasi timp.

Este important sa incepem sa recunoastem cat de periculos poate fi acest tip de comportament. Sute de mii de oameni sunt raniti in fiecare an in accidente de masina in care sunt implicati soferi distrasi, iar cifrele continua sa creasca.

Acest lucru trebuie sa inceteze, iar noi toti trebuie sa actionam pentru a indrepta aceste tipuri de comportamente. Dar, pentru a face acest lucru, trebuie sa intelegem cum anume suntem distrasi.

Care sunt cauzele acestor distrageri?

Utilizarea telefonului
Fie ca este vorba de o conversatie sau de un simplu mesaj, de navigatie sau de muzica, utilizarea telefonului in timp ce conduci este unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le puteti face atunci cand esti la volan. Si, este super comun! 81% dintre soferii din generatia Millennial si Generatia X recunosc ca isi folosesc telefonul in timp ce conduc.

Schimbarea comenzilor audio sau de climatizare
De fiecare data cand arunci o privire in afara drumului, parcurgi o distanta semnificativa. Fie ca esti pe autostrada, fie ca esti pe un drum national, cel mai bine este sa nu iti iei privirea de la drum in timp ce cauti piesa preferata la radio.

Mancarea si bautura
Atat mancarea, cat si bautura sunt periculoase la volan. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand mananci ceva dezordonat. Orice timp petrecut mancand nuggets cu ketchup sau desfacand o sticla de suc este timp petrecut cu ochii departe de sosea si mainile departe de volan. De aceea, se recomanda sa faci cate o oprire in cazul in care iti este foame.

Copii care plang sau tipa
Ar putea fi timpul sa tragi pe dreapta daca ai un copil mai mare care face o criza sau un bebelus care plange. Anxietatea si stresul pe care il provoaca copiii care tipa, mai ales in timp ce incerci sa conduci, potfi atat coplesitoare cat si distragatoare.

Visezi cu ochii deschisi sau te gandesti la viitor
A fi distras in timp ce conduci nu se refera doar la a lua ochii de pe sosea sau mainile de pe volan. De asemenea, trebuie sa te concentrezi in permanenta asupra drumului! Gandindu-te la ce sa gatesti pentru cina sau visand cu ochii deschisi la urmatoarea vacanta de familie, ai putea rata o iesire... sau un pieton care traverseaza strada. Fii vigilent.

Cautarea si atingerea unui obiect
Daca luciul de buze s-a rostogolit pe scaunul pasagerului sau a cazut paturica celui mic, uita-le. Cel putin pentru moment. Nu te intinde pentru a lua obiectele. Ochii nu vor mai fi pe drum si poate fi foarte usor sa te indrepti spre pericol. Trage pe dreapta daca trebuie sa recuperezi ceva!

Studierea lucrurilor din afara vehiculului
Cunosti zicala cu privire la faptul ca trebuie sa iti iei ochii de la un accident de masina? De fapt, suntem distrasi de o multime de lucruri dincolo de drum, in afara vehiculului. Citirea panourilor publicitare, investigarea accidentelor sau cercetarea unor noi afaceri, toate acestea iti pot distrage atentia de la condusul in siguranta.

Obiectele in miscare
Fie ca este vorba de un animal de companie sau de o sticla de apa pierduta, obiectele care se misca in jurul masinii iti pot distrage atentia de la drum. Verifica ca aii asigurat pe toata lumea si toate obiectele inainte de a conduce. Trage pe dreapta daca ceva se desprinde!

Emotii extreme
Daca esti foarte suparat sau stresat, este aproape imposibil sa te concentrezi asupra sigurantei rutiere. Acest lucru este valabil mai ales daca plangi! Dar si o minte indurerata iti va distrage complet atentia de la sarcina pe care o ai de indeplinit. Asadar, evita sa conduci daca simti emotii extreme.

Privarea de somn
Multe studii au demonstrat ca a conduce in timp ce esti privat de somn este la fel de periculos ca si a conduce in stare de ebrietate. Timpul de reactie incetineste, ochii iti zboara de pe sosea si nu te poti concentra la condus. Nu conduceti NICIODATA in timp ce sunteti excesiv de somnolent.

In ceea ce priveste producerea de accidente rutiere grave, conducerea distrata este aproape la fel de periculoasa ca si conducerea sub influenta alcoolului. Asadar, atunci cand esti la volan, concentreaza-te asupra a ceea ce ai in fata - pentru siguranta ta, a pasagerilor taisi a celorlalti participanti la trafic.