Transportarea noului-nascut in primul sau an de viata este o activitate care ii ingrijoreaza pe parinti, intrucat siguranta celui mic in masina este un factor cheie. Primul drum al bebelusului se transforma astfel intr-o provocare pentru mami si tati, iar acestia trebuie sa ia deciziile corecte pentru ca toti pasagerii din masina sa calatoreasca in conditii optime.
Astfel, apare intrebarea: cum transportam bebelusul in primul an de viata?
Exista numeroase optiuni din care parintii pot alege: scoica auto, landou si chiar scaun auto. Insa primele doua mentionate sunt printre cele mai populare alegeri in randul proaspetilor parinti.
Un parinte informat este un parinte responsabil, iar parintii trebuie sa cunoasca etapele de crestere prin care bebelusul trece chiar si dupa nastere. Dezvoltarea micutului este un proces continuu, iar in primul an de viata, el isi tripleaza greutatea de la nastere. Totodata, craniul sau trebuie si mai atent protejat, intrucat oasele sale sunt moi, iar in cazul unui accident auto, traumatismele pot fi severe.
In vederea evitarii riscurilor care pun in pericol viata celui mic, este important sa se utilizeze o modalitate de transport cu directia la spatele de mers.
Scoica auto – cea mai populara alegere
Poate cea mai sigura optiune o constituie scoica auto, care il protejeaza foarte bine pe micut. Scoica auto este prevazuta cu insert si perna reducatoare, iar in timp, acestea pot fi scoase pentru ca bebe sa stea cat mai confortabil, pe masura ce creste. Majoritatea scoicilor auto au multiple unghiuri de inclinare, pentru ca cel mic sa stea corespunzator. Pozitionarea semi-verticala ofera protectie atat capului, cat si coloanei vertebrale. In eventualitatea unui accident auto, spatarul scoicii preia si distribuie pe suprafata lui fortele degajate in urma impactului protejand capul, colana cervicala si toracele celui mic.
Greutatea scoicilor auto este una mica, multe dintre ele fiind foarte usoare, deci transportarea e foarte accesibila.
Scoicile auto ofera protectie premium i-Size, iar spuma de memorie din tetiera asigura potrivire personalizata. Tetiera si centura se ajusteaza cu o singura mana si instalarea este rapida, sigura si simpla, folosind punctele de ancorare ISOFIX ale masinii.
Cadrul rezistent din care este realizata scoica si insertul detasabil ii mentin pe cei mici perfect sprijiniti si in siguranta. Plasticul este foarte rezistent, iar centura cu prindere in trei puncte ii tine pe micuti confortabili, la locul potrivit. Iar protectia impotriva impactului lateral este un factor in plus, care asigura linistea sufleteasca a parintilor.
Utilizarea corecta a scoicii auto in masina reduce riscul de evenimente nefericite. Parintii trebuie sa il supravegheze pe micut pe tot parcursul drumului si sa faca pauze pentru a verifica care e starea sa.
Ce conteaza atunci cand alegeti si utilizati o scoica auto?
Un factor important este grupa de varsta. Exista scoici auto grupa 0 (0-10 Kg), grupa 0+ (0-13Kg) si i-size (40-83cm). Scoica poate fi montata direct in centura in 3 puncte sau pe o baza cu prindere in centrura masinii sau in sistemul ISOFIX.
Un alt aspect cheie este ca scoica sa aiba macar un insert, pentru ca bebe sa stea cat mai comod si desigur, sa fie in siguranta deplina.
Este recomandat ca scoica auto sa fie utilizata pentru copiii cu varsta sub 1 an, iar inainte de a fi montata, parintii trebuie sa citeasca manualul de utilizare.
Rolul manerului si pozitionarea lui este extrem de important atunci cand scoica e instalata in masina. Manerul trebuie sa fie orientat in sus sau spre spatarul banchetei.
Landoul – optiunea secundara
Si landoul este considerat o solutie optima pentru transportarea celui mic, dar gradul de protectie a bebelusului, in cazul unui accident auto, este mai redus decat atunci cand este folosita scoica auto.
In landou, copilul are o pozitie care nu favorizeaza siguranta totala, intrucat acesta sta intins, iar capul nu este protejat total, cum este in situatia scoicii auto, care dispune de tetiera.
Asadar, exista riscul sa existe leziuni in zona coloanei si craniului, daca se produce un accident auto.
Totusi, landoul este solutia ideala pentru plimbarile cu caruciorul, cand bebe vrea sa doarma linistit.
De regula, landoul vine echipat cu o saltea moale, copertina ajustabila si protectie anti-ploaie. Are buzunare pentru depozitarea lucrurilor.
Landoul este potrivit de la nastere pana la aproximativ 9 kg, iar materialele din care este fabricat ii asigura tot confortul celui mic. Copertina protejeaza ochii de soare, iar accesoriile precum husa de iarna vor face ca bebe sa fie protejat termic in orice anotimp.
Asadar, landoul e o solutie moderna, chic si eficienta pentru transportul bebelusului, dar nu neaparat cu masina.
Indiferent de ce alegeti, informati-va corespunzator inainte, atat cu privire la specificatiile tehnice ale produsului, cat si referitor la modul de utilizare si instalare.
Siguranta celui mic contribuie si la siguranta parintilor, iar linistea bebelusului aduce si linistea sufleteasca a lui mami si tati.