Ce este Rear Facing?
Rear Facing presupune transportul copiilor cu scaunul auto cu spatele la sensul de mers. În acest mod, micuții sunt mai puțin expuși în cazul impactelor, fie ele laterale sau frontale. Scaunele Rear Facing oferă un mai bun suport pentru zona capului și gâtului, atunci când corpul și capul sunt zguduite sau aruncate în același timp.
Specialiștii din domeniu recomandă ca cei mici să călătorească într-un scaun tip Rear Facing cel puțin până la vârsta de 4-5 ani. Există și Rear Facing prelungit, ceea ce înseamnă utilizarea unui scaun auto pentru copii pentru mai mult timp, în funcție de specificațiile scaunului auto. Doctorii sunt de acord că Rear Facing este cea mai sigură modalitate de transport, protecția capului, coloanei vertebrale și a gâtului, la momentul impactului, fiind de până la 73%.
Care sunt avantajele utilizării scaunelor auto Rear Facing?
Atunci când sunt transportați cu fața spre direcția de mers, în cazul unui accident, copiii vor ieși din spațiul protector oferit de scaunul auto. Deși corpul este ținut în loc de centurile de siguranță, membrele și capul vor sări în față, provocând o tensiune foarte mare asupra gâtului.
Cu ajutorul scaunelor Rear Facing, copiii vor fi protejați mult mai bine, întrucât în cazul unui impact frontal, corpul celui mic este împins către scaunul auto, fapt care împrăștie forța la nivelul întregului corp și absoarbe impactul. În acest mod, copilul este ferit de cioburi și alte posibile obiecte care vor sări în mașină în momentul impactului.
Întrucât copiii au oase și mușchi care nu sunt complet dezvoltate, în cazul unui impact, scaunele Rear Facing vor elimina riscul daunelor neurologice și chiar vor salva viața celui mic. Mai mult decât atât, copilul nu va ieși din hamul scaunului, evitându-se astfel alunecarea acestuia și implicit se va elimina riscul rănilor care îi vor pune viața în pericol.
Organele interne ale copilului sunt protejate mai bine cu ajutorul unui scaun Rear Facing.
Rear Facing este o opțiune bazată pe teste științifice și nu doar pe opinii colective.
Câteva statistici despre transportul cu mașina a copiilor:
- Știați că atunci când copilașul este așezat spatele la sensul de mers, există o forță de rotație a gâtului cu 34% mai mică în comparație cu orientarea în față?! Este important să-i așezați pe cei mici cu spatele la sensul de mers cât mai mult timp!
- Atunci când bebelușul este poziționat în scaunul auto cu spatele la sensul de mers, există cu 70% mai puțin risc de accidentare gravă la cap, comparativ cu orientarea cu fața la sensul de mers.
- Știați că în cazul unui copilaș, capul cântărește 25% din greutatea corporală, comparativ cu 6% în cazul unui adult? Musculatura delicată a copilului nu poate susține atâta forță asupra capului și gâtului, așa că, pentru proteja cât mai mult capul și gâtul, este important să ne menținem copiii în scaunul auto cu spatele la sensul de mers, cât mai mult timp.
- 20 de ani este vârsta la care craniul uman este perfect dezvoltat. Craniile copiilor mici sunt extrem de subțiri și de fragile, ceea ce le face mult mai vulnerabile la răni în caz de accident. Așadar, cea mai bună metodă de a proteja capul, gâtul și coloana vertebrală a copilului tău este atunci când îl transportați așezat cu spatele la sensul de mers!
- Știați că cercetările au arătat că scaunele auto orientate cu spatele la sensul de mers reduc rănile grave cu 92%?
- Un pasager care nu poartă centura de siguranță în mașină, în momentul unui eventual impact, devine un pericol pentru copil, putând să-l lovească și afecta?
- Obiectele lăsate prin mașină pot răni copilul în cazul unui impact. De exemplu, o cutie de șervețele poate deveni la fel de periculoasă ca o cărămidă în cazul în care mașina oprește brusc.