Cum se procedează cu un scaun auto care a fost implicat într-un accident?

Fiecare plecare la drum necesita pregatire in prealabil si implicit luarea tuturor masurilor de siguranta pentru ca toti pasagerii sa fie cat mai protejati. Insa exista situatii neprevazute care pot aparea, cum ar fi accidentele rutiere.

In cazul accidentelor rutiere, daca soferul autovehiculului a fost responsabil pentru producerea accidentului, scaunul auto trebuie schimbat pe propria cheltuiala. In cazul in care accidentul nu a fost produs din cauza acestuia, exista o anumita procedura de urmat.

Ce trebuie sa faceti?

In primul rand, nu continuati sa folositi scaunul auto daca masina in care a fost/este montat, a fost implicata intr-un accident la o viteza mai mare de 10 km/h.

In urma unui accident, scaunele auto pot suferi microfisuri invizibile care afecteaza structura de rezistenta.

Va recomandam inlocuirea imediata a scaunului auto implicat intr-un accident, indiferent daca acesta a fost sau nu ocupat in momentul impactului.

Nu continuati sa folositi scaunul auto, chiar daca acesta a fost implicat intr-un accident minor si aspectul sau pare a fi in regula.

In ceea ce priveste procedura, o sa aveti nevoie de urmatoarele acte:

– Avizarea de dauna

– O copie dupa cartea de identitate a persoanei care cere despagubirea

– O constatare amiabila sau un act de la politie, din care sa reiasa cauzele accidentului, cine este vinovat pentru acesta si ce urmari exista

– Copia politei RCA a autoturismului vinovat

–Acte de provenienta ale bunului pagubit (facturi, chitante, bonuri, etc.)

Inainte de a completa actele, fiti foarte atenti la toate campurile si bifati ce este corespunzator. Totodata, verificati daca si alte obiecte din masina sunt afectate de accident.

Trebuie sa luati legatura cu firma la care vinovatul are incheiata polita de asigurare, pentru a se deschide un dosar de dauna non-auto.

In cazul in care nu mai dispuneti de factura emisa pentru scaunul auto, inspectorul care se ocupa de caz o sa evalueze un alt scaun la pretul pietei. Acesta va face ulterior oferta de despagubire. Daca pagubitul o accepta, bunul vatamat va fi predat.

Daca bunul nu este predat, se va primi 50% din valoarea cash, intr-un cont bancar al pagubitului.

Solutionarile acestor cazuri sunt de regula rapide si se rezolva fara probleme.

Cel mai important lucru este ca pasagerii sa fie in siguranta in urma accidentului. De aceea, achizitionarea unui scaun auto premium, testat ADAC si/sau PLUS, va face diferenta in cazul unui impact, chiar si minor.