Scaunul auto second hand – o optiune potrivita sau nu?

 

Un parinte informat este un parinte responsabil. De aceea, este foarte important ca atunci cand se ia decizia achizitionarii unui scaun auto, sa se tina cont de provenienta acestuia.

Alegerea unui scaun auto second hand, la un pret mai convenabil poate parea o decizie inspirata la inceput, dar sunt numerosi factori care ii pot face pe parinti sa se razgandeasca.

De ce nu este indicata utilizarea unui scaun auto second hand?

1. Nu se poate verifica daca a fost implicat sau nu intr-un accident rutier

2. Aprobarea sa nu respecta ultimele cerinte si standarde de siguranta agreate in prezent de organismele si institutiile avizate

3. Nu se poate analiza daca a fost depozitat corespunzator

4. Ii pot lipsi componente cheie (de la etichete pana la protectii, centuri etc.)

5. Scaunul auto a expirat

Siguranta celui mic ar trebui sa fie pe primul loc pentru parinti. Acestia nu ar trebui sa-si asume niciun risc in ceea ce priveste transportul micutului in scaunul auto. De aceea, scaunul auto ar trebui sa fie unul nou.

Este important ca parintii sa stie ca scaunele auto au termen de expirare. Exista o perioada de utilizare recomandata pentru fiecare scaun auto in parte. In functie de modul in care acesta e folosit si depozitat, calitatea sa se va pastra pentru mai mult timp. Desigur, materialele se pot uza pe parcursul anilor, lucru care va afecta eficienta scaunului. Scaunele noi au materiale respirabile, pentru ca cel mic sa stea cat mai confortabil.

Totodata, tehnologiile de fabricare ale scaunelor auto noi sunt superioare, iar testele de siguranta la care sunt supuse sunt riguroase.

Atunci cand luati decizia sa achizitionati un scaun auto nou, desi este o investitie financiara, aveti certitudinea ca acesta nu a fost implicat in niciun accident rutier si ca nu are componente lipsa.

Daca scaunul este second hand, chiar si primit de la prieteni sau rude, nu mai exista garantie in caz de accident. Asadar, scaunul nu mai este acoperit de o asigurare, ceea ce faciliteaza despagubirea.

Totodata, un scaun auto mai vechi are piese componente ce pot iesi din fabricatie, lucru care nu ajuta atunci cand o centura sau o husa trebuie inlocuite.

Un alt aspect important este acela referitor la etichetele scaunului, unde sunt mentionate omologarile. Daca etichetele sunt deteriorate, scaunul nu respecta legislatia europeana, valabila si in Romania, care specifica faptul ca etichetele trebuie sa fie vizibile.

Alte componente precum centurile de prindere nu trebuie sa fie deteriorate, pentru ca acest lucru afecteaza siguranta celui mic.

Asadar, va recomandam sa tineti cont de toti acesti factori, inainte de a lua o decizie finala referitoare la scaunul auto pentru micutul vostru.