Purtarea centurii de siguranta la femeile insarcinate

Viitoarele mamici sunt extrem de grijulii atunci cand vine vorba de sanatatea lor si de cea a bebelusului care urmeaza sa vina pe lume. Atentia lor se indreapta spre protejarea corpului lor, pentru a-l feri pe micut de orice pericol. Insa exista situatii cand anumite practici le pot parea incomode. In aceasta categorie intra si purtarea centurilor de siguranta in masina.


Statisticile indica faptul ca in cazul unui accident, viitoarele mamici care nu poarta centura de siguranta risca sa aiba leziuni serioase, ce includ chiar posibilitatea unui avort. Studiile din domeniu arata ca femeile care poarta o centura de siguranta fixata corect au fost predispuse la mai putine complicatii fetale decat acelea care nu purtau centura si nici nu aveau o masina dotata cu airbag.


Ce spun specialistii?

Recomandarea medicilor este purtarea unei centuri de siguranta standard, intrucat studiile efectuate pe acelea speciale pentru maternitate sunt inca in curs de dezvoltare si analizare.
Cea mai sigura varianta este purtarea unei centuri de siguranta de umar si de poala.
Centura de umar trebuie sa fie prinsa peste piept, iar cea de poala trebuie asezata sub burtica, pentru a se prinde eficient peste solduri si osul pelvian.
Aveti grija sa nu pozitionati centura peste burtica! Aceasta nu trebuie sa fie pusa pe mijlocul burtii, pentru ca in cazul unui impact viata fatului poate fi in pericol.
Centura de umar trebuie pozitionata peste centrul umarului si al pieptului.
Si pozitia scaunului este foarte importanta, intrucat o pozitie verticala asigura o distanta mai mare intre burtica si volan. Daca mamica nu mai este in capacitatea de a conduce, trebuie insotita, iar un alt conducator sa fie la volan.
Medicii recomanda ca femeile insarcinate sa poarte centurile de siguranta si sa lase pornit butonul de airbag. Aceasta combinatie asigura o protectie superioara pentru viitoarea mamica si pentru bebe.
Asadar, purtarea centurii, chiar si a celei clasice, in 3 puncte, va fi intotdeauna mai potrivita in cazul unui impact decat lipsa ei.



Ce prevede legea?

Conform al. 11, pct. b din Regulamentul circulatiei rutiere, in timpul deplasarii, conducatorul de vehicul este obligat sa poarte centura de siguranta si sa se asigure ca si pasagerii au cuplat centurile, daca autovehiculul este echipat cu acestea.
Sunt exceptati de la obligatia mentionata: – conducatorii care executa manevra de mers cu spatele; – instructorii auto in timpul instruirii cursantilor; – persoanele care detin certificat de scutire pe motiv medical grav, eliberat de autoritatea competenta; – in localitati, conducatorii vehiculelor cu regim prioritar de circulatie in timpul executarii unei misiuni urgente de serviciu.

Referitor la gravide, exceptia se adreseaza gravidelor ce au un certificat medical care sa confirme sarcina si interdictia de a cupla centura de siguranta. In acest caz, autoritatile nu vor aplica sanctiuni.

Desi legea nu mentioneaza sanctiuni, acest lucru nu inseamna ca pericolele sunt evitate.

Noi va recomandam sa luati deciziile corecte pentru siguranta voastra si sa va asigurati ca atat fatul, cat si gravida sunt protejati.