Greseli des intalnite in utilizarea scaunelor auto

Parintii care au incheiat procesul de achizitionare a unui scaun auto, se confrunta ulterior cu o noua provocare: instalarea acestuia in masina si implicit utilizarea corecta a scaunului. Desi fiecare scaun vine insotit de manualul cu instructiuni, in care sunt explicate toate etapele de folosire, sunt situatii in care se produc greseli de instalare.

Este extrem de important ca scaunul sa fie montat corect, pentru ca cel mic sa fie in deplina siguranta in timpul mersului cu masina.

De aceea, este indicat ca parintii sa fie grijulii si atenti, atunci cand instaleaza scaunul in masina. Noi recomandam sa luati legatura cu specialistii din centrele acreditate, pentru a avea certitudinea ca procesul de montare a fost facut in conformitate cu normele de siguranta.

Ce greseli sunt intalnite in utilizarea scaunului auto?

1. Scaunul nu este instalat si montat corect

Printre cele mai frecvente erori de instalare se numara conectarea incorecta a ISOFIX-ului si prinderea gresita de piciorul de sprijin al bazei. Atunci cand indicatorul de pe scaun nu are culoarea verde, scaunul este instalat incorect. Aveti grija ca inainte de a porni la drum, sa nu existe astfel de greseli, pentru a nu pune in pericol viata micutului.

2. Centurile nu sunt stranse suficient de bine

Desi poate parea ca tensionarea excesiva a centurilor incomodeaza copilul, este foarte important ca acestea sa fie bine pozitionate pe umeri si in zona taliei. Daca exista un spatiu prea mare intre centura si corpul copilului, siguranta sa este pusa in pericol, iar in cazul unui accident, se pot produce leziuni grave.

3. Tetiera si centurile nu sunt reglate corect

Tetiera are un rol esential in protectia capului micutului. Aceasta se regleaza in functie de inaltimea copilului. In ceea ce priveste pozitionarea centurilor, acestea trebuie reglate de la inaltimea umerilor celor mici si trebuie stranse corect.

4. Scaunul este deteriorat

Un scaun prea vechi, implicit unul second hand, poate afecta siguranta micutului. In timp, materialele se deterioreaza, iar unele parti componente ale scaunului pot sa se piarda. Aveti grija sa utilizati un scaun corespunzator cu varsta copilului, inaltimea sa si care respecta toate normele de siguranta de pe piata.

5. Copilul este imbracat necorespunzator

O geaca voluminoasa ii poate pune viata in pericol. Pentru ca centurile nu vor fi in contact direct cu corpul, implicit nu vor functiona corect, iar in cazul unui impact, corpul copilului nu va fi la fel de bine protejat.

In sezonul rece, recomandat este sa utilizati mai multe straturi de haine si sa incalziti masina inainte de a porni la drum.

6. Manualul de instructiuni nu este citit

Desi poate parea usor sa instalati scaunul si fara a citi manualul, recomandarea noastra este sa aprofundati instructiunile. In acest mod, va asigurati ca scaunul va fi instalat ca la carte.

Daca totusi nu va descurcati, chiar si cu manualul, luati legatura cu un specialist in domeniu, pentru a va ghida.