Prelungitor pentru centura de siguranta: De ce sa nu il folosim impreuna cu scaunele auto?

Ce este un prelungitor de centura ?

Este o piesa suplimentara care merge intre capetele centurii de siguranta pentru a fi mai lunga.

Exista 2 tipuri: prelungitoare flexibile si rigide.

Extensoarele au fost concepute initial pentru adultii supraponderali pentru a le permite prinderea lor in catarama centurii (de obicei centura este prea scurta pentru categoria aceasta de persoane)

Cand este sigur sa folosim prelungitor de centura?

Singurul moment cand este sigur sa utilizam acest accesoriu intr-o masina este atunci cand sunt indeplinite criteriile urmatoare:

  • Persoana care foloseste prelungirea pentru centura este un adolescent sau un adult obez a carui dimensiune corporala este de asa natura incat centura de siguranta nu poate fi fixata fara utlizarea accesoriului suplimentar

  • Accesoriul a fost obtinut direct de la producatorul masinii (nu de pe site-uri precum Amazon, Aliexpress etc)

Sunt anumiti producatori de masini care nu ofera prelungitorul de centura. Un motiv principal este cel al sigurantei, acest accesoriu se poate rupe in cazul unui accident. De obicei, centurile de siguranta sunt testate la o forta de peste 2000 de kilograme, dar o persoana care cantareste cu mult mai multe kilograme decat o persoana cu greutati medii poate exercita forte suplimentare asupra centurii.

 

Cand este periculos sa folosim un astfel de accesoriu?

Un prelungitor al centurii nu se foloseste cu niciun scaun auto, inaltator auto, nu se utilizeaza la copii, la femei gravide sau la un adult la care centura masinii ii permite o prindere corecta.

Utilizarea acestui tip de accesoriu cu un inaltator auto poate schimba geometria centurii de siguranta pe corpul copilului. Acesta modifica punctul de intalnire a curelelor de umar si de poala, iar daca extensia este indoita peste plasticul scaunului poate exista o problema in mentinearea copilului in siguranta.