3 motive pentru a alege un scaun auto tip inaltator cu spatar

Conform legislatiei in vigoare, scaunul auto este obligatoriu pana cand copilasul atinge greutatea de 36 kg sau inaltimea de 135/150 cm. Asadar, o grupa foarte importanta in industria scaunelor auto o reprezinta grupa 2/3 care, conform standardului European R44 se clasifica pe greutatea copilului (15-36kg) si, conform standardului European R129, pe inaltimea copilului (100-135/150 cm).


Oasele copiilor continua sa se intareasca pe masura ce acestia cresc, iar dupa ce ating greutatea de 18 kilograme se poate trece la categoria mai sus mentionata. Principalul scop al acestor scaune auto este sa ridice pozitia copilului pentru a fi de ajutor in ghidarea centurii de siguranta. Centura trebuie sa ii ajunga copilului peste clavicula, sa se tinda perfect peste piept si pelvis. De asemenea, scaunele auto din aceasta categorie au si tetiera de protectie pentru zona capului care ofera protectie suplimentara in caz de accident.

Exista 3 moduri de a instala scaunele auto in masina:
⦁ scaunele care au sistemul isofix
⦁ scaunele care au sistemul isosafe
⦁ scaunele care se instaleaza in centura masinii (cu tot cu copil)


Fiecare modalitate de instalare este la fel de sigura pentru copii, insa intervin anumiti factori care fac diferenta. Daca veti alege un scaun auto cu sistem isofix integrat, acesta va fi mai usor de instalat si veti fi mult mai linistit in privinta instalarii deoarece nu va mai trebui sa verificati suplimentar corectitudinea instalarii. Mai mult, scaunele din aceasta grupa au o zona de sezut destinata doar partii inferioare a corpului, lasand mai mult spatiu la picioare. Acest lucru creeaza o pozitie confortabila si corecta pentru copii.

De ce sa aleg un scaun auto tip inaltator cu spatar?

  • Protectie laterala

Un scaun auto de tip inaltator cu spatar va oferi intotdeauna protectie pentru capul si corpul micutilor impotriva impactelor laterale. Studiile din ultimii ani s-au concentrat mult asupra beneficiilor inaltatoarelor auto cu spatar. S-a dovedit ca se reduce riscul de ranire cu 59% in cazul copiilor care stau in scaun auto, decat in cazul celor care sunt prinsi doar cu centura masinii. Chiar daca masina este dotata cu airbag-uri si masuri de protectie, in caz de impact e foarte posibil ca cel mic sa nu aiba inaltimea necesara pentru ca airbag-urile sa aiba efect.

protectie la impactul lateral

  • Pozitionarea corecta a centurii de siguranta

Atunci cand calatoriti cu masina si cel mic este pasager, pozitia centurii de siguranta este cruciala in caz de impact. Alegand un scaun auto cu spatar, acesta vine automat cu ghidajele pentru centura de umar, astfel ca parintele poate fi sigur ca centura este in pozitia potrivita. De recomandat este sa alegeti un spatar care ofera ghidajul centurii si din zona pelvisului.

centura de siguranta

  • Sprijinul corpului in timpul somnului

Atunci cand micutul adoarme in masina, un scaun inaltator cu spatar il ajuta sa se sprijine in lateral de tetiera si zona laterala a scaunului. In acest sens, este putin probabil sa se aplece, sa ii ajunga capul in barbie sau sa stea intr-o pozitie incormfortabila.

scaun auto cu pozitie de somn

Situatii - Ce se poate intampla cand NU se foloseste un scaun auto fara spatar:

Centura de umar si din zona pelvisului nu sunt purtate corect.

Centura de umar si din zona pelvisului sunt purtate corect insa fara scaun

Centura de umar si din zona pelvisului purtate corect cu booster

Alegerea unui scaun inaltator cu spatar este alegerea corecta pentru linistea parintilor si siguranta celor mici!