Cum stim ca un scaun auto este instalat corect in masina?

Alegerea scaunului auto potrivit pentru masina este o misiune dificila pentru parinti. De aceea, ajutorul oferit de specialistii din domeniu se transforma intr-un real sprijin pentru acestia. Odata incheiata etapa de achizitionare a scaunului corect pentru micutul vostru, urmeaza o parte la fel de complicata: cea a instalarii acestuia.
Unii consultanti din domeniu ofera pe teritoriul Romaniei instalare gratuita a scaunului auto in centrele acreditate.

Daca nu aveti insa acces la un specialist din domeniu, este recomadat sa urmati absolut toate indicatiile si instructiunile din manualul de utilizare a scaunului. Chiar si asa, raman intrebari la care parintii cauta raspunsuri.

• Trebuie sa stiti ca cel mai sigur loc pentru plasarea scaunului de masina al copilului dvs. este bancheta din spate.
• Neaparat asigurati-va ca scaunul este bine ancorat si fixat.
• Tineti cont de faptul ca scaunul sau centura masinii nu trebuie modificate, pentru a le face sa se potriveasca impreuna. Daca obisnuiti sa montati scaunul in masina, iar apoi sa il scoateti si remonta, asigurati-va ca de fiecare data scaunul este asezat corect.

In ceea ce priveste instalarea scaunului, exista mai multe etape specifice.
De la asezarea scaunului pana la prinderea sa in baza, fixarea acestuia pe bancheta si prinderea in centurile masinii. Exista scaune auto care pot fi ancorate inclusiv cu centura de tip Top Tether, pentru si mai multa siguranta.

Ce se intampla atunci cand intre scaun si unghiul banchetei ramane un spatiu liber?

Aceasta este una din intrebarile care ridica probleme in randul parintilor.
Scaunele au un mecanism de fixare cu indicatori pe acestea. De regula, cu ajutorul desenelor si marcajelor colorate, puteti urmari daca scaunul este instalat corespunzator sau nu.

Exista butoane care indica daca scaunul este instalat corect, afisand culoarea verde pe scaun. Chiar daca intre bancheta si scaun ramane aceasta distanta, atunci cand culoarea verde este indicata, puteti avea certitudinea ca instalarea scaunului respecta normele de siguranta de pe piata.

Majoritatea scaunelor de pe piata ofera compatibilitate extinsa cu o gama larga de autovehicule. Chiar daca modelele masinilor difera, precum si anul fabricatiei acestora, iar nivelul banchetei are unghiuri diferite de asezare, scaunele auto care au ca indicator culoarea verde a butoanelor, sunt instalate corespunzator.

Daca aveti nedumeriri sau nelamuriri referitoare la instalarea corecta a unui scaun auto, va recomandam sa luati legatura cu un centru acreditat, care va poate oferi sprijinul necesar.