De ce sunt airbagurile periculoase pentru copii?

Copiii nu pot calatori in siguranta pe scaunul din fata al unei masini, mai ales din cauza airbagurilor. In cazul unui accident, un airbag iese din bord cu o viteza de 186 mph. Asta este FOARTE repede. Aceste airbaguri reduc semnificativ vatamarile corporale in cazul unor coliziuni grave, insa airbagurile sunt concepute 100% pentru adulti.


Daca un copil sta prea jos, sta prea aproape sau pur si simplu se apleaca si se misca in centura de siguranta de pe scaunul din fata, declansarea airbagului ar putea fi mortala. Acest lucru se datoreaza faptului ca micutii au coloana vertebrala subdezvoltata care inca se osifica. In plus, muschii lor nu sunt complet dezvoltati, iar capetele lor sunt proportionale cu corpul lor. Concluzia este: corpurile copiilor nu pot suporta forta airbagului!
Atunci cand copiii se aseaza pe scaunul din fata inainte de a fi pregatiti, leziunile provocate de airbag sunt frecvente. Copiii pot suferi leziuni cerebrale, leziuni ale gatului si ale maduvei spinarii, lovituri, leziuni ale tesuturilor moi, leziuni oculare, leziuni cardiace si oase rupte.

Siguranta copilului este prioritatea numarul unu, asa ca nu te grabi si nu il pune prea devreme sa urce pe scaunul din fata. Urmareste intotdeauna sfaturile de siguranta pentru scaunele auto si pune-l pe copil in scaunul auto adecvat, pentru a te asigura ca toti pasagerii sunt in siguranta in scaunele lor.


Sugari (nastere - 12 luni)
Un bebelus trebuie sa stea intotdeauna intr-un scaun auto orientat cu spatele spre sensul de mers. Aceste scaune sunt concepute pentru a proteja corpul delicat al unui copil in caz de accident. Pentru aceasta grupa de varsta se recomanda sa achizitionezi o scoica auto concputa special pentru aceasta etapa.

Copii mici (1-4 ani)
Pe masura ce copilul trece la varsta de copil mic, poate fi pus intr-un scaun auto, dar va trebui sa ramana orientat cu spatele spre sensul de mers. De fapt, ar trebui sa-l tii pe copil in pozitia Rear cat mai mult timp posibil. Copiii mici vor avea nevoie de un scaun convertibil sau de un scaun all-in-one pentru aceasta etapa.

Copii mici (5-7 ani)
Nu mai sunt copii mici, dar nici copii mari, copiii cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani trec in sfarsit la un scaun auto orientat cu fata spre sensul de mers. Aceste scaune il mentin pe copilul tau sustinut in mod corespunzator cu o centura cu prinderea in 5 puncte si o centura de fixare in partea superioara, dar nu mai trebuie sa fie orientat cu spatele spre sensul de mers. Din nou, este important sa nu treci la aceasta etapa a calatoriei cu scaunul auto pana cand copilul nu a atins greutatea si inaltimea necesara.

Copii mari (8-12 ani)
Tine copilul in scaunul auto orientat cu fata la directia de mers pana cand acesta atinge inaltimea si varsta necesara pentru a trece la utilizarea unui inaltator. Odata ce a facut-o, poti trece copilul la un scaun inaltator si la centura de siguranta.
Nu uita,centura de siguranta pentru poale trebuie sa se potriveasca perfect in jurul coapselor, iar centura de umar trebuie sa fie intre gat si umar!

Adolescenti (13+)
Pasagerii copii in jurul varstei de 12 ani pot calatori in sfarsit fara un inaltator, dar numai dupa ce au trecut testul in 5 etape. Cu toate acestea, ar trebui sa-l tii pe cel mic pe locurile din spate atunci cand este posibil. Chiar daca, din punct de vedere tehnic, este pregatit pentru scaunul din fata, este mai in siguranta in spate.


Chiar daca un copil poate, din punct de vedere tehnic si legal, sa stea pe scaunul din fata, acest pas urmator in siguranta scaunului auto al copilului trebuie facut cu grija.