De ce sa alegi Rear-Facing?

Prin legislatie se impune micutii cu varsta sub 15 luni sa calatoreasca orientati cu spatele spre directia de mers. Cu toate acestea este indicat ca si dupa 15 luni copiii sa calatoreasca tot orientat cu spatele spre directia de mers. Pe piata se gasesc scaune Rear facing prelungit pana la 105 sau 125 cm.


Cand este asezat intr-un scaun cu spatele spre sensul de mers, capul, gatul si coloana vertebrala ale copilului sunt sustinute si protejate de scaun. Pe de alta parte, cand un copil este asezat cu fata spre directia de mers, capul sau este tras in fata, exercitand astfel o presiune asupra gatului.


Oasele micutilor nu sunt solide, ci au o multime de cartilaje elastice, iar capul este mult prea greu raportat la toata greutatea micutului. Din aceasta cauza, in cazul unui impact, pe masura ce oasele se intind, forteaza si maduva spinarii sa se intinda, iar acest lucru poate duce la ruperea sa. Asezarea unui scaun auto in pozitia rear facing ajuta la reducerea acestui risc, prin sustinerea capului si corpului copilului.

De ce este mai sigura orientarea cu spatele la masina?
Un scaun auto orientat cu spatele spre directia de mers nu doar ca va absorbi forta de impact in cazul unui accident, ci si ii va sustine capul, gatul si coloana vertebrala a micutului.


Cele mai periculoase accidente sunt coliziunile frontale. Acestea reprezinta accidentele in care sunt in joc cele mai mari viteze si cele mai mari forte de impact. Atunci cand un copil este orientat cu fata la directia de mers si are loc o coliziune frontala, copilul este aruncat inainte in scaun, fiind exercitata o forta a centurilor care pune o presiune prea mare pe gatul, capul, coloana vertebrala si organele interne ale micutului. Capul copilului reprezinta 25% din greutata corporala, in comparatie cu capul unul adult care cantarete 6% din greutatea totala a corpului.

Ingrijorari cu privire la calatoritul in scaunele Rear-Facing


Cum isi tin micutii picioarele atunci cand sunt orientati cu spatele la directia de mers? Nu pare deloc confortabil!
Copiii sunt foarte flexibili, ceea ce inseamna ca oasele lor incep sa se „intareasca” in jurul varstei de 3 ani. De asemenea, si articulatiile lor sunt mai mobile. Atunci cand sunt asezati intr-un scaun auto, fie ca este orientat cu fata sau cu spatele spre directia de mers, copiii vor avea tendinta sa isi incruciseze picioarele. Statul cu picioarele atarnate este inconfortabil atat pentru noi adultii, cat si pentru cei mici, deoarece nu sunt sustinute. Cand sunt asezati rear facing, picioarele micutilor sunt sutinute de bancheta masinii, ceea ce inseamna ca le este confortabil sa stea cu ele incrucisate.


„Copilul meu are picioare atat de lungi incat ar sta incomod". Copiii stau in tot felul de pozitii cand se joaca, ceea ce inseamna ca sunt mult mai flexibili decat noi, adultii. Astfel, de cele mai multe ori nu se supara sa stea cu picioarele indoite sau incrucisate, ba chiar prefera acest lucru. In plus, noi parintii suntem de parere ca este inconfortabil pentru cei mici, doar pentru ca pare inconfortabil pentru noi.
Sfat! Daca copilul chiar plange din cauza spatiului pentru picioare, este recomandat sa faceti pauze frecvente cand plecati in calatorii lungi, astfel incat sa isi intinda putin picioarele si sa se miste.

Cum pot comunica cu copilul meu in masina daca este asezat cu spatele la mine?
Exista oglinzi special concepute care ii permit atat copilului, cat si parintelui sa se vada unul pe altul. Prin intermediul acestor oglinzi bebelusul te poate vedea cand conduci, iar tu poti arunca cate o privire sa te asiguri ca micutul tau este bine.

Nu se va plictisi copilul meu daca este orientat cu spatele la masina?
Spre surprinderea parintilor, intr-un scaun auto orientat cu fata spre directia de mers, copiii pot vedea fie spatarul scaunului din fata, fie o vedere limitata a geamului lateral. Pe de alta parte, intr-un scaun auto orientat cu spatele la directia de mers, cei mici au o priveliste mult mai clara pe geamurile din lateral, respectiv cel din spate.

Mai mult decat atat, cand copiii sunt mai mari va puteti juca Fazan – in acest fel timpul trece mai repede si copiii isi pot stimula imaginatia descoperind cuvinte noi. Daca v-ati plictisit de Fazan, exista o multime de alte jocuri pe care le puteti juca (karoke,spionatul pe fereastra sau sa spuneti povesti), pentru a face calatoriile lungi sa fie cat mai placute, atat pentru cei mici, cat si pentru parinti.