Este necesar ca fiecare scoica si scaun auto din grupa 0+ sa fie prevazute cu inserturi: cel pentru nou-nascut (zona lombara), cel pentru sustinerea capului si nu in ultimul rand, insertul pentru corp.
Ce este mai exact insertul?
De cele mai multe ori inserturile vin sub forma unei „pernute” suplimentare concepute cu scopul de a-i proteja pe cei mici si de a-i ajuta sa aiba o pozitie corecta si sigura in scoica/scaunul auto. Mai exact, scopul lor este de a le oferi suport copiilor.
Care este rolul insertului pentru nou-nascut si cand se indeparteaza?
Un insert pentru nou-nascut este ca o perna mica sub forma de burete care se aseaza in spatele bebelusului si ofera o amortizare suplimentara in jurul capului si corpului sau. Daca nu se foloseste insertul pentru bebelusi care vine cu scaunul de masina, copilul poate sa aiba o pozitie incorecta si necorespunzatoare. Aceasta inseamna ca centurile nu vor fi reglate corect. Prin urmare, scopul insertului pentru nou-nascut este de a-i permite micutului sa aiba o pozitie cat mai naturala.
De cele mai multe ori, se indeparteaza atunci cand cel mic trece de 3-4 saptamani de viata. Cand acesta va fi inlaturat la timpul potrivit, cel mic va avea o pozitie corecta si sigura si mai mult spatiu pentru a creste.
Cu toate acestea, cand se scoate insertul este necesar sa va asigurati ca centurile sunt inca la nivelul sau chiar sub umerii bebelusului.
Care este rolul insertului pentru sustinerea capului si cand se indeparteaza?
Care este rolul insetului pentru corp si cand se indeparteaza?
Insertul pentru corp are rolul de a mentine pozitia corecta Insertul este mentinut pentru a nu crea mult spatiu gol, sa nu dea senzatia de ‘inecare in scaun’.
Acest insert se scoate de obicei intre 8 si 15 luni, insa inainte de a-l indeparta asigura-te ca micutul tau ar sta corect in scaunul auto fara acel insert si ca are destula stabilitate.
Orice parinte isi cunoaste copilul si cu siguranta isi va da seama cand bebelusul este pregatit sa renunte la inserturi.
Poate ca perna pentru cap nu mai pare confortabila, poate ca centurile incep sa se simta un pic mai stranse, sau putin mai greu de fixat. In cazul in care copilul plange si nu ii place in masina, este un semn ca ceva nu ii convine sau ca poate sta inconfortabil. De aceea se recomanda sa se verifice daca sunt utilizate inserturile potrivite la timpul potrivit.
Nu uita: Pentru siguranta si confort maxim, bretelele centurii trebuie sa fie la nivelul umerilor bebelusului sau chiar sub acestia. Daca nu sunt, va trebui sa le ajustati din nou.