Cum sa conduci preventiv pe timpul verii

 

Vara este un anotimp pe cat de frumos, pe atat de solicitant, mai ales pentru soferi si pasagerii din autovehicule. Zilele toride se pot transforma in adevarate provocari pentru micuti si parinti, atunci cand acestia pleaca la plimbare sau intr-o calatorie.

De aceea, este indicat ca inainte sa iesiti pe sosele sa va luati o serie de masuri, pentru a preveni orice mic incident neplacut.

Ce este recomandat sa luati in calcul?

Luati in calcul faptul ca razele puternice ale soarelui pot afecta vopseaua masinii tale, chiar si motorul motorul si accesoriile din interior precum plasticele din bord sau chiar tapiteria.

Asadar, fiti atenti unde parcati. Optati pentru loc de parcare ferit de razele soarelui, intr-o zona umbrita, astfel incat bordul, volanul, schimbatorul si scaunele din fata nu se vor supraincalzi.

Ventilati corespunzator masina! Pornit aerul conditionat si deschideti partial geamurile. Dupa ce interiorul s-a racit suficient, inchideti geamurile si activati modul de recirculare al aparatului de aer conditionat. Dupa ce ati pornit la drum aveti grija sa stergeti bine stergatoarele.Temperaturile ridicate fac ca stergatoarele sa devina rigide. Daca nu mai functioneaza bine stergatoarele, este posibil sa aveti probleme in timpul mersului.

Tineti cont si de faptul ca pneurile se pot incalzi excesiv. Anvelopele se pot incalzi excesiv, la randul lor, iar cea mai buna metoda pentru prevenirea acestui fenomen este verificarea presiunii in roti. Rotile umflate la o presiune mai mica fata de cea recomandata acopera o suprafata mai mare de sosea, deci creeaza mai multa forta de frecare si, implicit, mai multa caldura. Verificati presiunea din pneuri, pentru a se asigura ca nu exista riscul unei explozii de cauciucuri in timpul mersului.

Verificati lichidul de racire. Agentul de racire, prin numele sau, este responsabil pentru miscarea caldurii departe de motor, care impiedica deteriorarea pieselor.

Agentul de racire nu este ca uleiul, in sensul ca trebuie schimbat frecvent. Puteti astepta sa lasati cativa ani sa treaca deobicei intre schimbarile lichidului de racire (antigel).

Cum este indicat sa conduceti atunci cand e cald afara?

– Reduceti viteza acolo unde asfaltul se vede in lumina mai inchis la culoare sau lucios sau are petice proaspete. In astfel de zone, asfaltul incins scade aderenta, fiind mai putin poros si neputand absorbi petele de ulei care il fac extrem de alunecos.

– Franati cu mult inaintea unui viraj mai ales in zonele in care asfaltul este foarte incins.

– Evitati rularea pe denivelarile din exteriorul virajelor, acolo unde zonele cu asfalt expus soarelui prezinta efectul de valurire din cauza traficului greu.

 

Nu uitati ca in niciun caz nu este recomandat sa-l lasati pe micut in masina singur! Supraincalzirea poate face victime. Sa aveti la voi suficiente lichide pentru a va hidrata corespunzator si mergeti cu grija si atentie oriunde va indreptati.