Cu scoica auto pe scaunul din fata

Atunci cand plecati la drum, tineti cont de faptul ca este extrem de important sa folositi scaunul auto / scoica in mod corect, urmand instructiunile din manualul de utilizare.

Desi nu este o alegere foarte populara, este bine de stiut ca pe locul din fata al masinii se pot instala atat scoica/ cosuletul auto, cat si scaunul auto, cu centura sau chiar cu ISOfix.

 

Ce prevede legislatia?

 

OUG 195/ 2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare,  reglementeaza conditiile de transport ale copiilor in masina. Articolul 97, alineatul 3 defineste dispozitivele de fixare in scaun pentru copii, pe care le voi denumi in continuare scaune, pentru simplificarea termenilor. Pe scurt, legislatia prevede urmatoarele:

• Copiii cu inaltimea pana la 135 cm trebuie transportati in scaun;

• Copiii cu inaltimea peste 135 cm pot sa fie asigurati cu centuri de siguranta pentru adulti daca acestea sunt reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei altfel, trebuie transportati in scaun;

• Scaunul trebuie sa fie omologat (ECE R44/03, R44/04 sau UN R129) si adecvat pentru caracteristicile fizice ale copilului;

• Scaunele auto se monteaza pe locurile din spate, in conformitate cu instructiunile de montare furnizate de producator;

• Prin exceptie, scaunele auto cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din fata, doar daca airbagul este dezactivat si daca producatorul scaunului permite acest lucru;

• Prin exceptie, scaunele auto cu fata la sensul de mers pot fi instalate pe locul din fata, daca producatorul scaunului permite acest lucru.

 

Asadar, legislatia permite amplasarea scaunelor auto pentru copii si pe locul din fata, daca se respecta indicatiile producatorului.

Scoica auto ofera o pozitie anatomica, usor curbata a spatelui. Majoritatea modelelor disponibile pe piata sunt dotate cu o perinuta suplimentara (insert) menita sa ofere o pozitie cat mai culcata, fara a reduce din siguranta. Acest insert se scoate pe masura ce copilul creste si nu mai are nevoie de sustinere suplimentara. Scoica auto se pozitioneaza doar cu spatele la sensul de mers.

Scoicile auto se incadreaza in grupa 0 (de la nastere la 9 kg) si 0+ (de la nastere la aproximativ 13 kg). Potrivit standardului i-Size, dispozitivele sunt reglementate si in functie de inaltime, nu doar de greutate. Astfel ca o scoica auto i-Size se va potrivi de la 40/45 cm pana la 75/83/85/87 cm, suportand un maxim de 13 kg.

Scoica auto se pozitioneaza doar cu spatele la sensul de mers.

Fie ca instalarea se face prin sistem ISOfix sau cu ajutorul centurilor, scoica va asigura protectie celui mic doar in masura in care este asezata corect.

 

Cum se instaleaza scaunul auto pe locul din fata?

 

Daca instalati scoica sau scaunul auto rear-facing pe locul din fata, trebuie respectate cateva instructiuni:

• Trebuie dezactivat airbagul

• Scaunul pasagerului trebuie impins in spate la maximum (cat mai departe de bord, pentru reducerea riscului de ranire in caz de accident).

• Scaunul se ridica la maximum

• Spatarul scaunului se aduce in pozitie verticala

• Centura de siguranta a autoturismului se regleaza cat mai sus posibil, daca aceasta se foloseste pentru fixarea scaunului pentru copii

 

Fie ca instalarea se face prin sistem ISOfix sau cu ajutorul centurilor, scoica va asigura protectie celui mic doar in masura in care este asezata corect.