Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) a publicat in anul 2012 raportul „Nascut prea devreme: raportul global de actiune al nasterilor premature” care demonstreaza ca de-a lungul unui an, in jur de 15 milioane de bebelusi se nasc prematur. Secretarul General al ONU declara ca „toti bebelusii sunt vulnerabili, insa cei nascuti prematur sunt vulnerabili intr-un mod acut”.
Cum ne putem asigura ca bebelusul nostru este in siguranta pe parcursul calatoriilor cu masina?
Alegerea scaunului auto potrivit este unul dintre cei mai importanti pasi in asigurarea sigurantei copilului tau nascut prematur. Multi prematuri vor merge acasa cu o limita inferioara de greutate pentru multe scaune auto. Prin urmare, este imperios necesar sa alegeti sa il transportati fie cu o scoica auto, fie cu un landou care poate fi instalat in masina.
Daca pana acum, era interzisa utilizarea landoului in masina, din cauza faptului ca nu respecta normele de siguranta, din ce in ce mai multi producatori au inceput sa creeze landouri. Acestea sunt testate conform standardelor europene de siguranta, ceea ce atesta faptul ca pot fi utilizate si in masina. Astfel, copiii nascuti prematur se vor afla in siguranta deplina, datorita pozitiei ergonomice si a sezutului drept pe care il au intr-un landou.
Mai mult decat atat, interiorul unui landou este special conceput pentru a-l tine pe micut in siguranta intocmai ca intr-un cocon.
Primele drumuri cu masina ale unui bebelus nascut prematur
In primele luni de viata, bebelusii nu ar trebui sa stea in scoica auto o perioada mai mare de 30 de minute. Ceea ce inseamna ca este indicat ca parintii sa faca opriri scurte si dese pentru siguranta celor mici.
Cu toate acestea, daca alegeti sa achizitionati in schimbul unei scoici auto un landou pe care il puteti utiliza si in masina, puteti face pauze o data la 60-120 de minute.
Mai mult decat atat, este necesar ca parintii sa se asigure ca nou-nascutii sunt asezati corespunator in scoica/landou, cu suficient sprijin pentru coloana vertebrala, gat si cap, dar si ca acestea sunt instalate corect in masina. Este foarte important sa protejati caile respiratorii ale bebelusului. Din cauza faptului ca bebelusii nascuti prematur pot avea probleme de respiratie, se recomanda ca in primele calatorii pe care le faceti cu masina, unul dintre parinti sa stea pe bancheta din spate si sa supravegheze bebelusul.
Incercati sa asteptati aproximativ o ora dupa hranirea bebelusului inainte de a aseza bebelusul in scoica auto, pentru a pemite digerarea hranei si a ajuta la prevenirea regurgitarii.
De ce Rear-Facing?
Scoicile si landourile auto orientate Rear Facing ofera cea mai buna protectie in cazul unui impact, deoarece forta impactului este distribuita in mod uniform de catre scoica, ceea ce inseamna ca bebelusul este ferit de acel soc si ca cea mai puternica parte a corpului – spatele, gatul si capul ii sunt protejate.
Transportul Rear Facing le ofera copiilor mai multa siguranta si un suport mai bun pentru zona gatului si al capului, atunci cand acestea sunt zguduite din cauza unui impact.
Specialistii din domeniul auto recomanda ca cei mici sa fie transportati intr-un scaun tip Rear Facing cel putin pana la varsta de 4-5 ani. Mai mult decat atat, si doctorii afirma ca pozitia Rear Facing este cea mai sigura modalitate de transport a copiilor, deoarece, in cazul unui impact capul, coloana si gatul sunt protejate in proportie de 73%.