Care sunt beneficiile utilizarii isofixului si de ce se misca scaunul auto cand il instalez in masina?

Ce este sistemul isofix?
ISOFIX este un sistem de siguranta pentru scaune auto, care va asigura ca scaunul este instalat corect, inainte de a porni la drum.


„International Standards Organization Fix” - cunoscut sub numele de ISOFIX a fost creat pentru a usura procesul de instalare al scaunelor auto. Sistemul inovator este construit in jurul punctelor de conectare rigide, mai degraba decat a unei centuri de siguranta. Acest lucru ajuta la fixarea scaunului in masina si creeaza o instalare mult mai simpla si mai sigura.


ISOfix descrie o metoda de instalare corecta a unui scaun auto la o masina. Masina are asa-numitele puncte de ancorare ISOfix - bare metalice care sunt conectate la caroseria masinii. Scaunul auto are brate ISOfix cu conectori care se prind in jurul barelor metalice. Cu un simplu click, ati instalat scaunul auto la masina. Cu toate acestea, chiar daca ISOfix este un standard international, structura poate varia de la masina la masina, anul de constructie, calitatea echipamentului si de piata.


Care sunt beneficiile utilizarii ISOFIXului?
Atunci cand alegi un scaun auto, vrei sa stii ca copilul tau este bine protejat, iar sistemul ISOFIX vine cu o serie de beneficii:
- Reduce drastic riscul de montare gresita a scaunelor.
- Creeaza o legatura rigida intre scaunul auto si vehiculul in sine pentru o protectie imbunatatita.
- Instalare mai usoara.
- Reduce sansele ca cel mic sa fie ranit intr-un accident.


De ce se misca scaunul meu cand este instalat in isofix?
Pe piata exista cateva modele de scaune auto care se misca, care prezinta un „mic joc” atunci cand sunt instalate in masina si care ii ingrijoreaza pe parinti.

Ce inseamna acest joc de fapt?
Atunci cand scaunul auto este instalat corect in masina, este important sa existe un mic dinamism intre scaun si baza deoarece, daca nu ar exista acest joc - in cazul unui impact, toata forta socului ar fi absorbita de corpul micutului.


Mai exact, acest dinamism are rolul de a absorbi si de a distribui socul uniform, pentru siguranta lui bebe. Prin urmare, daca indicatorii scaunului si ai bazei sunt verzi, aveti dovada faptului ca scaunul este instalat corect, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa existe nici un fel de ingrijorare in ceea ce priveste siguranta lui bebe. Datorita miscarii respective, socul impactului se va dispersa, iar bebe va fi mai protejat in cazul unui impact.


In cazul unui scaun rotativ cand acesta este instalat corect in pozitia Rear-Facing si Forward-Facing, nu va mai exista in acel dinamism.


Este important ca piciorul scaunului sa fie bine pozitionat, sa se auda acel click si sa aiba indicatorii verzi.