Cum pozitionam corect scaunul auto in masina?

Pentru ca fiecare drum sa fie facut de parinti in tihna si siguranta, este necesar sa fiti atenti la instalarea corecta a scaunului, precum si la pozitionarea corespunzatoare a acestuia.

Exista patru pozitii in care scaunul poate fi pus in masina.

Care sunt acestea?

Pozitia 1: Scaunul pasagerului din fata

Este mai sigur pentru copii sa calatoreasca pe locurile din spate decat pe cele din fata. Insa unii parinti doresc sa isi poata supraveghea bebelusul sau copilul si, prin urmare, il asaza pe locul din fata. Cu toate acestea, este mai indicat sa il puneti pe locurile din spate. Nu uitati ca, daca incercati sa conduceti si sa aveti grija de un copil in acelasi timp, veti fi distrasi si veti exista mai multe riscuri in caz de accident.

Daca un bebelus sau un copil trebuie monitorizat, din motive de sanatate, de exemplu, asigurati-va ca este un alt adult cu el in spate.

Nu instalati NICIODATA un scaun pentru copii orientat cu spatele la directia de mers pe locul din fata daca este airbag-ul activat. Este atat ilegal, cat si periculos sa faceti acest lucru, deoarece, daca airbagul se declanseaza, acesta va lovi scaunul si il va arunca in fata cu o forta considerabila.

Daca masina nu are airbaguri in fata, daca acestea pot fi dezactivate sau daca masina are senzori care dezactiveaza automat airbagul cand instalati un scaun pentru copii, atunci puteti transporta in mod legal un scaunul cu spatele spre directia de mers pe locul din fata. Cu toate acestea, este totusi mai bine sa il instalati in spate.

Daca trebuie sa instalati un scaun orientat cu fata la directia de mers pe locul din in fata, asigurati-va ca scaunul auto este cat mai in spate posibil, astfel incat copilul sa fie cat mai departe de bord. Verificati de doua ori daca scaunul este instalat bine si daca copilul are centura pusa corespunzator scaunului sau de centura de siguranta a scaunului auto (in functie de tipul de scaun auto pentru copii).

 

Pozitia 2: Scaunul din spate, in spatele soferului

Daca este posibil, folositi unul dintre celelalte locuri din spate. Daca instalati scaunul auto pe scaunul din spatele soferului, este posibil sa trebuiasca sa urcati sau sa coborati copilul din masina pe partea carosabila a vehiculului. Cu toate acestea, daca in mod normal parcati cu partea soferului langa trotuar, este indicat sa puneti scaunul auto in partea cealalta.

 

Pozitia 3: Scaunul din mijloc din spate

Daca scaunul din mijloc din spate are o centura de siguranta in trei puncte (subabdominala si diagonala), acesta este cel mai sigur loc pentru a pune scaunul auto (cu exceptia cazului in care instructiunile producatorului indica faptul ca unul dintre celelalte scaune este mai bun), deoarece este cel mai indepartat loc de partile laterale ale masinii, in cazul unui impact.

 

Daca scaunul din mijloc din spate are o centura doar subabdominala, verificati instructiunile sistemului de siguranta pentru copii pentru a vedea daca poate fi echipat cu o centura subabdominala. Majoritatea scaunelor auto pentru copii necesita o centura de siguranta in trei puncte. In acest caz, montati scaunul pe un scaun din spate care are o centura de siguranta subabdominala si diagonala.

 

Daca folositi un scaun pentru copii Isofix sau i-Size, puteti utiliza scaunul din mijloc din spate numai daca acesta dispune de sistemul Isofix.

 

Pozitia 4: Scaunul din spate, in spatele pasagerului din fata

Este mai bine sa folositi acest scaun, decat cel din spatele soferului, deoarece inseamna ca puteti urca si cobori in mod normal copilul din masina pe partea carosabila. Iar daca utilizati o oglinda. Va este mult mai simplu sa verificati daca micutul are o pozitie confortabila sau daca totul este in regula.

 

Asigurati-va ca scaunul pentru copii poate fi montat corect in aceasta pozitie.

 

Indiferent de pozitia in care este pozitionat scaunul auto, asigurati-va ca este instalat corect, inainte de a pleca la drum.

CalatoriiCopiiPozitionare corectaScaun auto