Cum citim eticheta unui scaun auto?

 

Alegerea scaunului auto potrivit pentru micut este o misiune dificila pentru parinti, dar exista numeroase informatii si instrumente care ii ajuta sa determine care este modelul ideal pentru copilas.

Un factor foarte important este cunoasterea produsului, implicit a etichetei inclusa pe scaunul auto.

Pe piata exista mai multe tipuri de etichete, in functie de producatorul scaunului, care indica omologarea produsului.

 

CE ESTE R44?

Prezenta unei etichete de aprobare Orange ECE R44 / 04 asigura ca scaunul auto respecta cerintele de baza de siguranta definite in standardul european de securitate ECE R44.

Eticheta portocalie de omologare ECE R44 garanteaza ca scaunul auto respecta cerintele de siguranta de baza stabilite in standardul european de siguranta ECE R44. Eticheta portocalie poate indica, de asemenea, ca scaunul auto este conform noului standard de siguranta i-Size si astfel garanteaza o performanta si mai buna pentru siguranta.

 

Ce imi spune eticheta de omologare despre scaunul auto?

 

1.Scaunul auto indeplineste Standardul European de Siguranta. Observati ultimele doua cifre: acestea trebuie sa se termine in 04 (cea mai recenta versiune) sau 03. R44-01 sau 02 nu sunt legale si nu mai pot fi vandute sau utilizate din 2008.

 

2.Pentru ECE R44-04 sau ECE R44-03, exista 3 tipuri de omologare pentru scaunele auto: universal, semi-universala si specific vehiculului. 'Universal' inseamna ca scaunul dumneavoastra este omologat pentru instalare in toate autovehiculele, desi trebuie sa verificati daca scaunul se potriveste foarte bine in masina.

 

3.Omologare pentru greutate (grupa). Daca este adaugata litera Y, inseamna ca scaunul auto prezinta un sistem de fixare in 5 puncte cu o curea pentru coapse.

4. Indicator european de omologare.

5.Indica tara in care a fost obtinuta omologarea: 1=Germania 2=Franta 3=Italia 4= Olanda etc.

6. Numar de omologare. Primele doua numere (04) arata pentru ce versiune a fost omologat scaunul auto, in acest caz ECE R 44/04.

7. Numar unic alocat special scaunului dumneavoastra pentru testare si urmarire.

8. Detalii de productie: saptamana si an, in acest caz saptamana 7, 2006.

9. Numar de referinta al producatorului articolului

10. Cod EAN

11. Cod de bare

12. Denumirea fabricantului produsului

 

Etichetare tip: (semi-) universala sau specifica pentru vehicul

Pentru a stabili daca un scaun auto pentru copil se potriveste masinii, exista 3 tipuri de omologari pentru scaune auto: universale, semi-universale si specifice pentru vehicul. Aprobarea universala nu este specifica pentru vehicul, iar scaunul este omologat si este potrivit pentru instalarea in toate masinile. O eticheta de omologare va indica una dintre aceste categorii.

 

Omologare universala

Scaunul este omologat pentru a fi utilizat in toate vehiculele care respecta reglementarile ECE R14 si R16. Orice scaun auto ISOFIX trebuie sa utilizeze punctele de ancorare ISOFIX, inclusiv cureaua de prindere superioara sau piciorul de sprijin. In toate cazurile ISOFIX, aceasta solutie trebuie sa fie utilizata si manualul vehiculului trebuie sa precizeze ca autovehiculul este potrivit pentru "Scaune universale ISOFIX pentru copii".

 

Omologarea semi-universala

Omologarea semi-universala este atunci cand, pe langa cerintele standard, alte dispozitive de siguranta pentru fixarea unui scaun sunt folosite si necesita o testare suplimentara. De exemplu: unele vehicule ofera spatiu de depozitare suplimentar in interiorul sau sub suprafata podelei, care poate influenta comportamentul suportului pentru picioare al scaunului auto pentru copii, prin urmare, trebuie sa verificati lista de echipare pentru autovehicul a producatorului scaunului auto pentru copii pentru a vedea daca tipul si modelul masinii dumneavoastra este mentionat in lista ca fiind potrivit pentru utilizare.

 

Omologare specifica pentru vehicule

Scaunul auto pentru copii este testat intr-un test suplimentar de coliziune dinamica specific pentru autovehicul si omologat doar pentru aceste masini. Autovehiculul trebuie sa fie mentionat pe lista de echipare a producatorului scaunului auto. Aceasta poate include caracteristici sau design-uri speciale care pot fi instalate doar intr-o masina de un anumit tip.

 

Eticheta portocalie i-Size (UN R129)

Scaunele omologate i-Size (sau UN R129) pot fi recunoscute pe eticheta de omologare dupa mentiunea "i-Size". In plus, se poate gasi cu usurinta clasificarea adecvata dupa lungime a scaunului masinii pe eticheta. Restul etichetei de omologare arata la fel ca eticheta ECE R44.