Ce trebuie sa stii inainte sa alegi scaunul auto?

Alegerea scaunului auto potrivit poate parea la inceput o misiune aproape imposibila. Insa exista criterii de selectie a scaunelor auto, care restrang destul de mult cautarea parintilor. Acestea sunt doar cateva din lucrurile dupa care va puteti orienta atunci cand alegeti scaunul auto al copilului:


1. Varsta si greutatea copilului
Exista scaune auto tip cosulet care se utilieaza de la 0 la 10 Kg. Ele vor necesita ulterior schimbarea cu un scaun pentru urmatoarea grupa dupa primul an al bebelusului. Puteti alege scaune auto de la 0 la 18 kg sau de la 0 la 25 kg. Urmatoarea etapa este trecerea la un inaltator auto pentru copii, fiind chiar ultima in ceea ce priveste utilizarea unui scaun. Dupa implinirea varstei de 12 ani si o greutate mai mare de 35 de kg, copilul poate fi ancorat doar in centura masinii.

2. Inaltimea copilului
Scaunul auto se alege si tinand cont de inaltimea copilului. Un scaun cu inaltimea de cel putin 83 cm poate fi folosit pana la varsta de 15 luni. Majoritatea scaunelor au centura reglabila pe 3 niveluri, in functie de inaltimea celui mic.

3. Sistemul de prindere corespunzator pentru masina
Exista mai multe tipuri de fixare a scaunului auto in masina. Fie cu ajutorul centurilor disponibile fie cu sistem ISOFIX. Fixarea cu isofix ofera o prindere mai ferma, dar masina trebuie sa se potriveasca cu acest tip de sistem. Scaunele auto pot fi fixate in vehicul cu ajutorul centurilor auto ale masinii, sau cu sistem isofix. Sistemul cuprinde un suport de prindere fixat in masina si scaunul in sine care se fixeaza si se da jos din suport. Pentru copiii foarte mici este recomandata centura cu 5 puncte de prindere, iar odata ce acesta creste se recomanda centura in 3 puncte.

4. Scaunul sa fie omologat si testat
Pentru a indeplini normele in vigoare, scaunul trebuie sa fie omologat ECE R44/04 sau ECE R44.03. Acest detaliu este specificat pe eticheta atasata fiecarui scaun. Verificati daca scaunul are siglele ISOFIX, ECE R44.04 sau ECE R44.03, conform normelor europene in vigoare.

5. Centura de siguranta
Este recomandat sa optati pentru un scaun dotat cu centuri cu prindere in 5 puncte si posibilitatea de a fi reglate conform inaltimii celui mic. Se poate spori confortul celui mic alegand un scaun cu protectii moi in dreptul umerilor, pentru a preveni leziunile in caz de frana brusca.

6. Calitatea husei
Alegeti un material moale, care permite buna circulatie a aerului pentru a evita ca cel mic sa transpire indiferent de anotimp. O husa detasabila sau usor lavabila este ideala. Optati si pentru huse colorate sau cu personaje haioase.


Asadar, inainte de a lua decizia finala in privinta achizitionarii scaunului auto ideal, e ideal sa urmati acesti pasi:
Alegeti un scaun care este testat si omologat.
Verifica daca scaunul auto este compatibil cu masina.
Cere ajutor specializat la montarea scaunului daca nu esti sigur de rezultat sau daca informatiile de instalare nu sunt suficient de clare.
Optați pentru un model de scaun auto relativ recent, care să fie cât mai performant și mai bine proiectat pentru toate nevoile copilului, dar și ale voastre.