Studiu: Dupa ce criterii aleg parintii scaunul auto?

Odată cu venirea pe lume a noului membru al familiei, există o serie de achiziții necesare pe care părinții nu trebuie să le ignore. În cadrul acestora intră și cumpărarea scaunului auto pentru bebe. Desigur, există o varietate mare de opțiuni pe piață, iar criteriile după care părinții aleg viitorul scaun auto al copilului sunt numeroase și extrem de importante.

Scaunul auto este esențial când vine vorba de călătorit la drum lung sau transportarea celui mic în plimbările uzuale. Iar utilizarea corectă a scaunelor auto e un subiect ce necesită atenție și grijă din partea lui mami și tati, pentru că de acest lucru depinde însăși siguranța celui mic.

Informațiile despre instalarea scaunelor auto trebuie parcurse de părinți după achiziția scaunului auto, dar cumpărarea scaunului auto potrivit necesită cercetări în prealabil.

De ce este totuși atât de important scaunul auto? Pentru că îl protejează pe cel mic de eventualele leziuni pe care le poate avea în cazul unui impact: leziuni neurologice, ale coloanei vertebrale, capului, gâtului și a celorlalte organe vitale.

            Conform art. 95 din Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumuri publice, copiii mai mici de 12 ani sau cu înălțime mai mică de 135 cm trebuie să poarte centuri de siguranță în functie de greutate și dimensiuni, iar cel mai mici de 3 ani trebuie să fie transportați doar în dispozitive de reținere omologate.

Cumpărarea unui scaun auto pentru copii poate fi o decizie descurajantă pentru mulți părinți, de aceea Centrul britanic In Car Safety în 2020 un sondaj public, prin care și-a propus să cunoască opiniile părinților cu privire la scaunele auto, dar și pentru a atrage atenția asupra importanței acestora și a celor mai bune practici.

Siguranța este esențială, motiv pentru care acest centru face tot posibilul pentru a se asigura că părinții au acces la informații cheie și la cele mai bune sfaturi disponibile cu privire la scaunele auto. În studiu au fost implicați 1048 de persoane, care au răspuns la următoarele întrebări:

  • Care a fost cel mai important factor decisiv atunci când ați achiziționat un scaun auto pentru copii?

            Pe primul loc în procentaje, se află certificatul de siguranță a scaunului auto (35%). Pe cel de-al doilea loc, regăsim compatibilitatea scaun auto – mașină (28%), urmate de raportul calitate-preț (11%), preț (8%), recenzii (7%), accesorii (6%) și brand (5%).

  • În care sursă de informare aveți cea mai mare încredere atunci când doriți să achiziționați un scaun auto?

            În privința răspunsurilor despre sursele de informare, primul loc este ocupat de recenziile scaunului auto (34%), sfatul distribuitorului (23%), opiniile familiei și prietenilor (13%), site-uri pentru părinți și bloguri (12%), grupuri pentru părinți (10%), social media (8%).

  • A fost scaunul auto ales împreună cu un expert, astfel încât să răspundă nevoilor tale și ale copilului tău?

            Pe primul loc în procentaje, scaunul auto a fost ales cu ajutorul unui expert, în magazin (42%).Pe al doilea loc, scaunul auto a fost ales fără ajutorul unui expert (37%). În al trei rând, scaunul auto a fost ales online, cu suportul unui expert (19%). Pe ultimul loc se află consultarea unui specialist online, prin telefon (2%).

  • Considerați că scaunele auto mai scumpe sunt concepute pentru a fi mai sigure?

            Răspunsurile la această întrebare au avut următoarele rezultate: Nu (51%) și Da (49%).

  • Ați fi mai tentați să cumpărați un scaun auto care se află la promoție?

          La această întrebare, respondenții au spus: Da (80%) și Nu (20%).

  • Ați cumpărat, vândut sau utilizat vreodată un scaun auto second-hand?

          În privința utilizării unui scaun auto second-hand, respondenții au declarat că nu au practicat acest lucru (71%). În următoarele categorii de răspuns, aceștia au răspuns că au folosit un scaun second-hand (13%), au vândut un scaun second-hand (10%) și nu în ultimul rând au cumpărat un scaun second-hand (6%).

  • Ați folosit vreodată un scaun auto utilizat de cineva înainte și apoi primit de dumneavoastră? (din partea unui membru al familiei, unui prieten etc.)

          Respondenții au declarat că nu au folosit un astfel de scaun (64%), iar alții au folosit (36%).

  • Scaunul auto pe care l-ati achiziționat a fost instalat cu ajutorul unui profesionist?

          În 67% din cazuri, scaunul auto nu a fost instalat cu ajutorul unui profesionist, iar în 33% din cazuri, răspunsul a fost da.

  • Dacă ați instalat singur scaunul auto, vi s-a părut dificil acest lucru?

            În cazul instalării scaunului, 57% din respondenți au considerat că acest lucru nu a fost dificil. 28% din aceștia au răspuns că nu ei au instalat scaunul, iar 13% au fost de părere că da, a fost dificil.

  • Când considerați că este timpul să îl transportați pe copil orientat cu fața la sensul de mers?

            În privința transportării copilului cu fața la sensul de mers, respondenții au declarat în proporție de 43% că doresc să facă acest lucru cât mai târziu posibil. 34% din aceștia sunt de  acord că nici prea devreme, dar nici prea târziu, iar 23% au răspuns că sunt de acord cu acest tip de transportare cât mai repede posibil.

 

Sursă foto și rezultate studiu: https://incarsafetycentre.co.uk/blog/post/childrens-car-seats-survey-2019-20