Ce informații sunt prezentate în manualul scaunului auto?

După ce ați ales scaunul auto potrivit pentru micuțul familiei, următorul pas este instalarea acestuia în mașină. Pentru a circula cât mai în siguranță, înainte de instalarea scaunului este foarte importantă studierea manualului mașinii și a scaunului auto. De ce se recomandă acest lucru? Instalarea scaunului auto poate crea confuzii la un moment dat pentru că niciun scaun nu este asemănător. Acestea diferă în funcție de grupa destinată, modul de instalare și funcțiile suplimentare (ex: rotire)

Manualul scaunului auto trebuie să fie tradus în minim 6 limbi de circulație internațională. Pe prima pagină a acestuia de regulă, este descrisă marca (brandul) scaunului auto, valorile și obiectivele, principalele testări și normative europene și atenționările importante de citire a informațiilor din manual.

În următoarele pagini se descriu componentele tehnice ale scaunului auto, toate funcționalitățile, modul de instalare, locurile unde se poate instala scaunul în autoturism și avertismentele care trebuie luate în considerare.

1. Se prezintă în detaliu fiecare componentă a scaunului auto, pentru ca părintele să fie sigur că nu îi lipsește nimic scaunului. În cazul în carese semnalizează o lipsa a unei componente scaunul trebuie înlocuit.

manual_scaun_auto

2. Informațiile despre produs referitoare la normele europene de siguranță.

Scaunele auto funcționează în paralel sub 2 normative: ECE R44 și ECE R129. Acestea trebuie menționate în manualul scaunului.

3. Materialele dincare este realizat scaunul auto.

Principalele materiale din care sunt realizate scaunele auto sunt oțel ranforsat, plastic, material textil și în unele cazuri spumă ESP, EPP (pentru a atenua șocul în caz de impact).

4. Modalitatea de instalare

Sunt exemplificați pașii de instalare a scaunului auto atât în imagini cât și scris.

În cazul în care există mai multe tipuri de instalare (scaunul permite instalarea atât cu centura mașinii cât și prin intermediul sistemului isofix). Acestea sunt explicate separat, fiecare cu imagini și text. Mai mult, dacă scaunul permite instalarea Rear Facing (cu spatele la sensul de mers) dar și Forward Facing (cu fața spre sensul de mers) vor fi arătați pașii pentru fiecare orientare

5. Îngrijire și curățare

Sunt prezentați pașii pentru detașarea materialelor și instrucțiunile de curățare

manual_scaun_auto_2

În concluzie manualul scaunului auto este un document important ce trebuie citit în întregime atunci când achiziționați un scaun auto nou. Acesta conține informații importante despre cum să folosiți corect scaunul auto, inclusiv despre modalitățile corecte de instalare și ajustare și informații despre întreținere și curățare. De asemenea, în manual veți găși detalii despre certificarea scaunului auto și legislația în vigoare, precum și informații despre cum să folosești corect scaunul auto în cazul în care aveți mai mulți copii și doriți să faceți schimbări în ceea ce privește configurația acestuia.

Ece r129Ece r44ManualPozitionare corectaR129R44Scaun autoSiguranta