Standardul de siguranță R129 - Avantaje, siguranță și legislație

Care sunt schimbările legislative ce privesc scaunele auto din Uniunea Europeană și de ce?

Din anul 2013, standardele ECE R44 și ECE R129 funcționează paralel unul cu celălalt, ceea ce înseamnă că scaunele auto pot avea oricare dintre cele două standarde. Dar, începând cu 1 septembrie 2023, ECE R129 va deveni singurul standard aprobat pentru scaunele auto de autoritățile din UE, iar de la 1 septembrie 2024, numai scaunele auto care îndeplinesc standardul ECE R129 pot fi comercializate.
Scaunele auto ECE R44 puse spre vânzare înainte de 1 septembrie 2023 vor fi disponibile spre vânzare până la 1 septembrie 2024.
Începând cu 1 septembrie 2024, va fi interzisă comercializarea de scaune auto ECE R44 și veți putea achiziționa doar scaune auto ECE R129 - care includ măsuri suplimentare de testare.
Mai mult, dacă dețineți un scaun auto certificat ECE R44, nu vă faceți griji – acesta este în continuare sigur pentru copilul dvs. și nu există nicio interdicție în utilizarea acestuia în continuare.


Dacă ai întrebări despre scaunele auto R129 și I-Size – îți răspundem mai jos!
Probabil ai auzit câte ceva despre schimbările referitoare la standardele pentru scaunele auto, și cum că unele scaune nu vor mai fi disponibile spre comercializare. Suntem aici să îți explicăm cum aceste modificări te pot afecta.
Indiferent dacă ești în căutarea unui scaun auto, te întrebi dacă scaunul tău va fi în continuare acceptabil conform noilor standarde sau cauți informații generale Academia Siguranței Auto îți oferă toate informațiile actualizate și corecte despre noile reguli ECE R129 privind scaunele auto din Uniunea Europeană și Marea Britanie.
Toate scaunele auto pentru copii trebuie să treacă teste de siguranță stricte înainte de a fi disponibile pentru vânzare. Fiecare scaun auto vândut în magazinele fizice sau online a fost supus la simulări de accidente la diferite viteze și din diferite unghiuri, astfel încât acesta să fie sigur pentru copilul dumneavoastră. În prezent, există două standarde de siguranță pentru scaune auto în Uniunea Europeană și UK: ECE R44, standardul vechi, și ECE R129, cel mai nou standard de siguranță (care include certificarea i-Size). Toate scaunele auto trebuie să îndeplinească cel puțîn unul dintre aceste două standarde de siguranță pentru a putea fi comercializate.

Ce este ECE R44?
Implementat în 2006, standardul ECE R44 împarte scaunele auto în grupe și clase de greutate. Probabil ați auzit de scaunele auto clasificate în Grupa 0+, Grupele 1, 2 etc. - aceste grupe arată care scaun este potrivit pentru copilul dvs. în funcție de greutatea acestuia. Testarea ECE în cadrul R44 include simulări de accidente din spate și frontale folosind manechine din material textil și impune obligativitatea transportului bebelușilor cu spatele spre direcția de mers până la 9 kg.

Ce este ECE R129?
Mașinile au suferit modificarei semnificative de când standardul ECE R44 pentru scaunele auto a fost intrdus în 2006 și de asemenea și cunoștințele despre ce se întâmplă în timpul unui accident au avansat. De la introducerea să în 2013, ECE R129 a introdus standardul de testare la impactul lateral, o perioada mai lungă în care bebelușul trebuie să calatorasca cu spatele spre sensul de mers și modalități de utilizare mai intuitive. Toate acestea sunt menite să îmbunătățească modul în care scaunele auto protejează micuții pasageri în cazul unui accident.

manechin_tip_q


Care sunt deosebirile dintre ECE R44 și ECE R129?
UTILIZARE: Standardul ECE R44 a stabilit utilizarea scaunului auto în funcție de greutate, în timp ce noile reguli ECE R129 clasifică utilizarea scaunului auto în funcție de înălțimea copilului pentru a obține o așezare mai bună a copilului în scaunul auto.

AȘEZAREA COPILULUI CU SPATELE SPRE SENSUL DE MERS: Standardul ECE R44 a impus că scaunul să fie folosit cu spatele spre sensul de mers până ce copilul atinge greutatea de 9 kg (aprox. 9 luni), în timp ce noile reguli ECE R129 cer că cei mici să rămână cu spatele spre sensul de mers până la cel puțin 75 cm sau aproximativ 15 luni pentru o protecție mai bună a coloanei și a gâtului.

TESTARE LA IMPACTUL LATERAL: Cerințele de testare la impact din cadrul standardului ECE R44 nu au necesitat că un scaun auto să treacă un test de impact lateral. Noile cerințe de testare ECE R129 necesită testarea impactului lateral pentru a oferi o protecție mai bună a capului și a gâtului pentru micuțul tău.

MANECHIN DE TESTARE LA IMPACT: Noile reglementări ECE R129 îmbunătățesc cerințele pentru manechinul de testare la impact astfel încât acesta include mai mulți senzori performanți pentru o imagine detaliată a ceea ce se întâmplă cu corpul unui copil în timpul unui impact. De fapt, manechinele Q utilizate în testele de impact ECE R129 au 32 de senzori, în timp ce manechinele ECE R44 P au doar 4 senzori.

CLASIFICARE: Vechiul standard ECE R44 folosea grupe de vârstă pentru a clasifică scaunele auto (EX. grupa 0+, 1, 2, 3), cu toate acestea, această metodă s-a dovedit a fi prea dificilă pentru a alege corect scaunul potrivit unui copil. ECE R129 elimină grupa de vârstă și lasă la latitudinea mărcilor să-și clasifice scaunele auto într-un mod mai intuitiv pentru consumatori.

De exemplu brandul premiat internațional Joie folosește următoarea abordare pentru a vă ajută să identificați categorie de scaune auto ar fi potrivită pentru copilul dvs:

  • Scaun auto pentru bebeluși (până la aproximativ 12 luni)
  • Scaune auto pentru copii mici (până la aproximativ 4 ani - scaunul are centuri proprii)
  • Scaun auto pentru copii mari(până la aprox. 12 ani - scaunul are centură proprie și centură de siguranță a mașinii)
  • Înălțătoare simple fixate cu centură mașinii (aprox. 3-12 ani)Ce este i-Size?

i-Size este un termen de care v-ați lovit atunci când ați căutat un scaun auto și s-ar putea să vă întrebați de ce nu l-am menționat încă. Probabil l-ați văzut folosit interschimbabil cu ECE R129, dar nu sunt chiar același lucru.
ECE R129 este un standard de siguranță care determină modul în care scaunele auto sunt testate (inclusiv testarea impactului lateral) și fabricate și reglementează utilizarea acestuia, cum ar fi tipul de scaun, cu spatele spre sensul de mers sau cu fața spre sensul de mers, vârsta etc.
i-Size este un ghid de producție universal și o certificare opțională în cadrul reglementărilor ECE R129, care facilitează confirmarea compatibilității scaunului auto cu orice vehicul omologat i-Size. i-Size se asigură că scaunul dumneavoastră auto se va potrivi pe bancheta pe care este instalat și necesită, de asemenea, că scaunele auto să fie instalate cu conectori ISOFIX.
Pentru a recapitula, ECE R129 este un standard de siguranță, care include teste de impact lateral, pe care scaunele auto trebuie să le respecte înainte de a putea fi comercializate. i-Size este un ghid opțional pe care producătorii de scaune auto îl pot urma și care confirmă că scaunul auto se va putea monta în vehiculele aprobate i-Size.

CalatoriiEce r129I-sizeManechin pManechin qManechin tip pManechin tip qR129R44Scaun auto