Pe masura ce micutul creste, parintii trebuie sa tina cont de faptul ca este necesar sa foloseasca scaune auto de tip booster si inaltatoare de masina.
Scaunele booster si inaltatoarele de masina se asimileaza grupelor de scaune 2/3 (15-36 kg, 4-11 ani). Exista pe piata scaune booster care pot fi transformate in inaltatoare de masina prin indepartarea spatarului si pastrarea sezutului scaunului, dar parintii trebuie sa tina cont de recomandarile producatorilor cu privire la momentul potrivit cand se face aceasta transformare.
Scaunele booster si inaltatoarele pot fi folosite si pe scaunul din fata al masinii, insa recomandata este utilizarea prin montare pe bancheta din spate.
Principala caracteristica a scaunelor booster si inaltatoarelor este lipsa centurilor integrate. Pentru a proteja si sustine copilul, se foloseste centura de siguranta pentru adulti care se monteaza peste scaunul de masina si copil, de aceea trebuie fixata cat mai corect.
Caracteristicile unui scaun booster
Boosterul este un scaun fara spate, cu ghidaje pentru ham. Boosterul va permite sa pune-ti mai sus putin copilul, astfel incat centura de siguranta standard sa-i treaca peste umar. Centura de siguranta trebuie sa treaca prin punctul de ancorare superior al spatarului si deasupra umarului, fara a atinge zona gatului sau sub axila.
Scaunul booster micsoreaza cu 45% sansele de vatamare ale copilului, intrucat booster-ul face exact ceea ce ii spune si numele: ridica piticul pana la nivelul la care centura de siguranta pentru adulti il poate proteja. Fara acest scaun, doar centura simpla poate provoca mai multe rani micutului/
Caracteristicile unui scaun inaltator
Este ultimul tip de scaun in care ar trebui sa stea copilul, pana cand are inaltimea potrivita sa stea doar cu centura masinii. Simpla perna inaltatoare nu ofera nici posibilitatea de a regla corect centura pe umarul copilului, nici protectie la cap sau in cazul unui impact lateral, asadar trebuie scaun cu spatar si tetiera.
Trecerea la scaunul inaltator se face dupa varsta de 4 ani deoarece inainte de aceasta varsta centura masinii nu ii ofera siguranta maxima (in cazul unui impact exista riscul alunecarii copilului pe sub centura masinii, din cauza bazinului mai ingust).
Limitele acestor scaune sunt la 36 kg sau inaltimea de 150 cm (aproximativ varsta de 12 ani). Copiii trebuie sa stea in scaunul inaltator pana in momentul in care centura masinii le vine corect peste umar.
Dar pana ajungeti sa treceti de etapa inaltatoarelor, trebuie sa te informezi si sa alegi cu mare atentie cele mai potrivite scaune auto care sa il protejeze si sa ii ofere siguranta celui mic pe tot parcursul calatoriilor cu masina.