6 sfaturi de care trebuie sa tii cont cand calatoresti cu bebe în sezonul cald

Sezonul cald este din ce in ce mai aproape, prin urmare daca aceasta este prima vacanta a bebelusului tau, este complet normal sa te simti nelinistit in legatura cu calatoriile, mai ales in strainatate sau in zone cu temperaturi mult mai ridicate.

Cercetarile indica faptul ca temperatura din interiorul unei masini pe timp de canicula poate creste dramatic - temperatura interna a unei masini poate creste cu pana la 40 de grade intr-o ora! De aceea, parintii sunt mereu in cauta mereu sa se asigure ca micutii lot raman confortabili si racorosi.

Cu toate ca nu ai de ce sa iti faci griji, daca te asiguri dinainte ca ai facut toate pregatirile necesare, trebuie sa ai in vedere ca atunci cand calatoresti cu un bebelus se recomanda sa te asiguri ca ai organizat un program mai putin incarcat si un ritm mai lent. Schimbarea rutinii poate reprezenta un soc pentru cei copii insa cu toate acestea, micutii se adapteaza repede si este o sansa excelenta pentru a experimenta medii noi.

Aerisirea masinii inainte de drum

O masina infierbantata este un lucru inconfortabil pentru toata lumea, in special pentru copii. De aceea se recomanda ca atunci cand urcati in masina sa porniti aerul conditionat si sa deschideti geamurile, astfel incat aerul fierbinte sa fie impins afara. Dupa cateva minute, se pot ridica geamurile si se poate lasa aerul conditionat sa functioneze pentru o temperatura cat mai optima.De asemenea, inainte de a aseza copilul in scaunul/scoica auto, asigurati-va ca acele catarame metalice ale centurilor, nu sunt incinse. Daca obisnuiti sa parcati masina afara, este recomandat sa pastrati partile metalice departe de lumina directa a soarelui, se pot acoperi cu o paturica sau un prosopel.

Mentineti copiii hidratati

Pe drum este indicat sa va asigurati ca aveti suficiente lichide pentru a-i mentine pe cei mici hidratati. De asemenea, laptele matern sau laptele praf trebuie pastrat intr-un loc racoritor.

Instalarea corecta a scaunului auto

Inainte de orice drum, este indicat sa va asigurati ca scaunul auto este instalat corect si ca toti indicatorii sunt de culoare verde. Indiferent daca utilizati scaunul instalat in isofix sau il prindeti cu ajutorul centuri de la masina, acesta este la fel de sigur atat timp cat este instalat corect.

Cu cat este mai cald afara, cu atat sunt mai multe sanse ca cel mic sa transpire in scaunul auto, lucru care poate fi inconfortabil pentru copil. De aceea, pentru confortul micutilor este recomandata utilizarea unei huse de vara. Husele de vara sunt special facute pentru fiecare tip de scaun (depinde de fiecare producator in parte). Sunt usor de instalat pe scaun si asigura o circulatie mai buna a aerului fiind confectionate dintr-o proportie mare de bumbac.

Nu lasati niciodata copilul singur in masina

Chiar daca trebuie sa intrati un minut intr-un magazin sa cumparati o apa sau sa iesiti sa dati un telefon, iar bebelusul a adormit, nu trebuie lasat nesupravegheat in masina.

Temperatura corpului unui bebelus se incalzeste mult mai repede decat temperatura corpului unui adult, ceea ce inseamna ca daca este lasat singur in masina chiar si pentru cateva minute, viata acestuia va fi in pericol.

Calatoreste dimineata sau seara

Pentru a evita cea mai mare parte a caldurii, este indicat sa plecati la drumuri lungi fie dimineata, fie seara. Cand copiii sunt mici, nu este recomandat sa petreaca perioade lungi de timp in scoica/scaunul auto, motiv pentru care sunt recomandate pauzele scurte si dese.

Parcati la umbra

Preventia este imporanta mereu si functioneaza destul de bine. Asadar, incercati sa preveniti supraincalzirea masinii si cautati sa lasati masina intr-o zona umbrita atunci cand calatoriti – intr-o parcare subterana, langa copaci sau intr-o parcare care nu se afla sub razele directe ale soarelui. S-ar putea sa nu para un lucru cu un impact mare, insa pe masura ce temperaturile cresc, lucrurile marunte de acest gen chiar functioneaza.

Pe langa aceste actiuni pe care le puteti lua pentru a va asigura ca bebelusul este in siguranta atunci cand calatoriti cu masina, este important de mentionat faptul ca trebuie protejat capul micutului de orice expunere directa la razele ale razelor de soare care intra prin geamul din fata/lateral sau geamul din spate. In plus, este indicat sa-l verificati pe cel mic din cand in cand pentru a va asigura ca este in regula.