Este necesar sa intervenim daca un parinte nu foloseste scaunul corect?
Ce-i de facut daca observam o situatie de transport necorespunzator al unui copil intr-un scaun auto, iar noi am avea posibilitatea, fizic vorbind, sa atragem atentia parintilor asupra acestui fapt?

Scenariile sunt multiple, si rezultatul depinde foarte mult, daca nu chiar exclusiv, si de modul in care abordam situatia. O atitudine agresiva si superioara poate sa-l inchida pe interlocutor, sau chiar sa ne faca sa pierdem o relatie de prietenie.

Pe de alta parte, ne arde si ne doare perspectiva ca un copil ar putea suferi, si ca noi am fi putut preveni acest lucru. Este drept in teorie, desi responsabilitatea le revine in primul rand parintilor.

Cred ca raspunsul intr-un astfel de caz este dat de context. Exista sanse sa pot avea o discutie de la egal la egal? Parintele pe care-l vizez pare sa fie intr-un moment favorabil legarii unei discutii cu un necunoscut? E clar ca daca vorbim de o persoana apropiata sau din familie, lucrurile pot sa decurga chiar mai bine, dar nu este neaparat si o lege ca asa se va intampla. Cunosc cazuri in care frate ii explica fratelui despre pericolul transportarii necorespunzatoare a copiilor in masina, iar cel vizat de sfat continua sa-si tina copilul in brate, chiar si pe locul din dreapta soferului.

Chestiunea este foarte delicata, fiinda implica libertatea omului. Probabil ca abordarile cu tact si respectuoase vor intampina cea mai mica rezistenta, iar sfaturile primite vor avea cea mai mare sansa sa fie abordate.

Sa nu uitam si faptul ca intregul context al circulatiei copiilor in masina este foarte permisiv. Reflexul nostru, cand vedem politia rutiera la datorie pe strada, este sa ne intrebam: ”Am centura pusa?”, ”Vorbeam la telefon?”, ”Am depasit viteza legala?” etc. Nicidecum nu ne trece prin cap faptul ca politistul rutier ne va opri sa verifice daca copilul se afla prins intr-un scaun auto, cu atat mai putin daca se afla prins intr-un scaun auto adecvat inaltimii si greutatii lui. Din pacate, aici deschidem un alt capitol deficitar al natiunii noastre, care nu pare sa fie rezolvat intr-un viitor rezonabil de scurt.