Drumul de la scaune auto pentru copii la centura de siguranta

Scaunul auto pentru copii nu mai este de mult un moft, folosirea acestuia a devenit in ultimii ani o necesitate, pentru a-i putea proteja cat mai eficient pe cei mici.

Contrar parerii multora si conform vorbei “Pe vremea mea nu erau si totusi nu am patit nimic!”, in zilele noastre este inacceptabil atat din punct de vedere legal cat si etic ca bebelusul sa fie expus riscului de a calatorii cu masina in bratele mamei sau chiar asezat pe scaunul din dreapta soferului.

Strazile din ce in ce mai aglomerate ale oraselor, infrastructura deficitara a drumurilor si nu in ultimul rand viteza cu care unii soferi gonesc pe drumurile oricum suprasolicitate sunt premisele perfecte pentru posibile catastrofe.

Decizia in ceea ce priveste achizitionarea unor scaune auto pentru copii este una importanta, de aceea trebuie sa tii cont de cateva reguli importante inainte de a cumpara unul.

In primul rand trebuie sa fii foarte atent la tipurile de scaune auto existente pe piata si alegerea pe care o vei face pentru copilul tau, in functie de varsta, greutatea si inaltimea acestuia. Aceste trei caracteristici trebuie sa le ai neaparat in vedere atunci cand pornesti in cautarea scaunului care sa iti protejeze in proportie de 99% copilul.

Exista trei categorii principale de scaune auto pe care poti sa le alegi si sa le schimbi in functie de varsta si inaltimea copilului.

1. Scoica auto

Este singura care ofera siguranta si confort nou-nascutilor si copiilor mici. Ea se instaleaza doar cu spatele la sensul de mers si poate fi folosita pana in jurul varstei de 1 an, avand o limita de greutate si o limita de inaltime. Pana cand cel mic atinge limita inaltimii sau a greutatii stabilite de producator, ar trebui sa ramana in scoica.

De regula, trecerea la urmatorul tip de scaun se va face atunci cand greutatea copilului depaseste maximul de greutate admisa de scaunul actual sau cand crestetul capului celui mic depaseste partea superioara a scaunului.

2. Scaunul auto

Se foloseste dupa scoica, existand diferite modele cu fata sau cu spatele la sensul de mers. Calatoria celor mici cu spatele la sensul de mers este cea mai sigura, pentru ca in cazul unui accident frontal, copilul fiind asezat cu spatele va fi impins in scaun, iar spatele, gatul si capul ii vor fi protejate.

Intoarcerea copiilor prea devreme cu fata la sensul de mers ii expune riscului de ranire grava in cazul unui accident. La ora actuala, pe piata exista scaune care pot fi folosite cu spatele la sensul de mers timp indelungat, pana in jurul varstei de 4 ani (18 kg) sau chiar 6-7 ani (25 kg); recomandarea noastra este sa folosesti un astfel de scaun, cu spatele la sensul de mers cel putin pana la varsta de 4 ani.

3. Scaunul inaltator

Este ultimul tip de scaun in care ar trebui sa stea copilul, pana cand are inaltimea potrivita sa stea doar cu centura masinii. Simpla perna inaltatoare nu ofera nici posibilitatea de a regla corect centura pe umarul copilului, nici protectie la cap sau in cazul unui impact lateral, asadar trebuie scaun cu spatar si tetiera.

Trecerea la scaunul inaltator se face dupa varsta de 4 ani deoarece inainte de aceasta varsta centura masinii nu ii ofera siguranta maxima (in cazul unui impact exista riscul alunecarii copilului pe sub centura masinii, din cauza bazinului mai ingust).

Limitele acestor scaune sunt la 36 kg sau inaltimea de 150 cm (aproximativ varsta de 12 ani). Copiii trebuie sa stea in scaunul inaltator pana in momentul in care centura masinii le vine corect peste umar.

Dar pana ajungeti sa treceti de etapa inaltatoarelor, trebuie sa te informezi si sa alegi cu mare atentie cele mai potrivite scaune auto care sa il protejeze si sa ii ofere siguranta celui mic pe tot parcursul calatoriilor cu masina.

Pentru ca nu este usor sa gasesti scaunul auto potrivit pentru copilul tau, Nola Kids iti ofera consiliere gratuita in magazinul deschis in Cluj-Napoca. Aici poti sa vezi cum arata scaunele, din ce material sunt facute, calitatea acestora si cu ajutorul unui consilier, poti sa alegi cel mai potrivit scaun pentru micutul tau.

Haide in magazin si incearca mai multe scaune auto pentru copii pentru a fi sigur ca il vei alege pe cel mai sigur si mai confortabil.

 

Autor: Nola Kids

Echipa Nola Kids este formata din consilieri cu experienta de peste 5 ani in domeniul sigurantei in masina, oferind consultanta pentru alegerea scaunului potrivit, dar si toate informatiile necesare pentru instalarea si folosirea corecta a scoicilor si scaunelor auto.