Cand este momentul sa schimbi scaunul auto?

Dispozitivele de transport orientate cu spatele la sensul de mers ofera cea mai sigura modalitate de transport pentru copii. Nu o spunem doar noi, destul de des chiar, dar si toate studiile de impact, cercetarile si organizatiile mondiale care activeaza in domeniul sigurantei transportului.

Dar pentru a asigura maximul de protectie si confort pentru pasager, scaunele auto trebuie utilizate in concordanta cu specificatiilor producatorului, urmarind limitele de varsta, greutate si inaltime. Tranzitia spre urmatorul tip de dispozitiv trebuie facuta la momentul potrivit. Ce inseamna acest lucru?

 Recomandari de baza

Siguranta pe primul loc

Indiferent ca optati pentru rear-facing prelungit sau faceti trecerea catre forward-facing la doi ani (ori mai devreme), este esential ca dispozitivul ales sa respecte toate cerintele de siguranta. Alegeti un producator avizat si, pe cat posibil, un model care sa fi fost testat de principalele organizatii din domeniu (Euro NCAP, ADAC, Plus Test).

Tranzitia, la timpul potrivit

Trecerea la categoria urmatoare de scaun trebuie facuta atunci cand copilul atinge limita de greutate si inaltime specificata de producator. Varsta este orientativa, intrucat nivelul de dezvoltare a copiilor poate varia destul de mult. De exemplu, un bebelus de sase luni poate avea dimensiunea unuia de un an si in acest caz scoica ar putea fi inlocuita mai devreme. Limitele producatorului se refera la conditiile in care a fost testat dispozitivul si trebuie respectate pentru a garanta maximum de protectie a micului pasager.

Pe de alta parte, un copil care ajunge la varsta potrivita pentru realizarea tranzitiei dar care se incadreaza inca in dimensiunile acceptate pentru un anumit dispozitiv poate calatori in continuare, in siguranta, in acelasi scaun. In cazul copiilor mai mari, vor putea spune ei insisi daca se simt confortabil sau au nevoie de un alt scaun auto.

Rear-facing pana la doi ani

Recomandarea generala, la nivel mondial, este ca cei mici sa calatoreasca intr-un dispozitiv pozitionat cu spatele la sensul de mers pana la doi ani. Studiile au aratat ca pana la 24 de luni, copiii au cu 75% mai putine sanse de a fi suferi rani severe sau fatale daca se afla intr-un scaun rear-facing decat intr-unul forward-facing, in cazul unui accident. Teste de impact efectuate in Suedia au relevat ca dispozitivele de transport rear-facing ofera un grad de protectie de 92%, in timp ce scaunele forward-facing reduc riscul de accidentare grava a celor mici cu 60 de procente.

Acest lucru nu inseamna insa ca atunci cand copilul sarbatoreste cea de-a doua aniversare trebuie sa cumparati un scaun care se monteaza cu fata spre directia de mers. Numeroase modele permit acest tip de montare chiar si pana la sase ani.

Scaunele auto in legislatia rutiera

Potrivit legislatiei din Romania, copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. In plus, toti copiii cu inaltimea pana la 135 cm trebuie transportati intr-un dispozitiv de siguranta omologat (ECE R44/03, R44/04, UN R129) si potrivit dimensiunilor copilului:

Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

(ART 97 – alin 1, OUG 195/ 2002 cu modificarile ulterioare)

• Scaunele auto se monteaza pe locurile din spate, urmand instructiunile de instalare furnizate de producator.

• Scaunele auto rear-facing pot fi instalate pe locul din fata, doar daca airbagul este dezactivat si daca producatorul scaunului permite acest lucru.

• Unele modele de scaune auto forward-facing pot fi instalate pe locul din fata, doar daca producatorul scaunului permite acest lucru.

• Copiii intre 3 si 12 ani trebuie sa calatoreasca numai pe bancheta din spate, asigurati intr-un dispozitiv corespunzator.

• Pe scaunul pot calatori copiii mai mari de 12 ani, cu o inaltime de 1,50 m.

Scaunele auto in functie de varsta si dimensiuni

Dispozitivele de transport pentru copii se grupeaza in 5 categorii:

• Grupa 0: 0 – 10 kg sau de la nastere pana la aproximativ 9/12 luni. In aceasta categorie intra scoicile auto si scaunele care pot fi de obicei fixate si pe cadrul caruciorului.

• Grupa 0+: 0 – 13 kg sau de la nastere la 12/15 luni. Aici se incadreaza scaunele auto pozitionate cu spatele la sensul de mers, unele modele pot fi fixate si pe cadrul caruciorului.

• Grupa 1: 9 – 18 kg, pot fi folosite de la aproximativ sase luni pana la 4 ani. In aceasta categorie se regasesc scaune pozitionate rear-facing si forward-facing.

• Grupa 2: 15 – 25 kg sau de 3 ani la 6 ani, cu aproximatie. Exista putine scaune dedicate in exclusivitate acestei grupe, majoritatea sunt pentru grupele 2/3 combinate.

• Grupa 3: 22 – 36 kg, de la 6 la 12 ani, aproximativ. In aceasta categorie intra scaunele inaltatoare (booster).

Exista si scaune auto care se incadreaza in mai multe categorii, combinate. Avantajul este de ordin financiar in primul rand. Astfel de modele sunt adaptabile si pot fi folosite pentru mai mult timp, fara sa fie nevoie sa le inlocuiti pe masura ce copilul trece la categoria urmatoare. In plus, asigura un anumit grad de liniste si confort copiilor carora nu le plac schimbarile sau care nu sunt incantati de drumurile cu masina.

• Grupele 0+/1: 0 – 18 kg, de la nastere la aproximativ 4 ani. Un exemplu este Joie I-Spin 360°, un scaun pivotant care poate fi utilizat in pozitia rear-facing de la nastere pana la 105 cm. Un alt model este Axkid Modukid, un scaun auto i-Size care se adapteaza la inaltimea si greutatea copilului, de asemenea rear-facing. Nuna NORR este recomandat pentru pozitionarea rear-facing de la 40 cm la 105 cm si este aprobat de testul Suedez PLUS. Scaunul auto DUALFIX M i-SIZE de la Britax-Romer poate fi pozitionat atat cu spatele la directia de mers cat si cu fata.

• Grupele 0/1/2: 0 – 25 kg, de la nastere la aproximativ 6 ani. O optiune din aceasta categorie este Joie Stages, probabil cel mai premiat scaun auto din Europa. Pentru grupa 0+ se poate monta rear-facing. Pentru grupa 1 poate fi instalat cu fata spre sensul de mers, iar pentru grupa 2, centurile se depoziteaza intr-un compartiment special.

• Grupele 1/2: 9 – 25 kg, de la aproximativ 9 luni la 6 ani. Astfel de scaune permit calatoria cu spatele la sensul de mers extinsa sau au optiunea de convertire a sensului de mers. Axkid Move este o varianta sigura si compacta de transport pentru copii, a trecut testul Suedez Plus si a primit numeroase premii. Si MAX-WAY PLUS de la Britax-Romer a obtinut in 2018 rezultate bune la testul Suedez Plus. Axkid Rekid se monteaza rear-facing si ofera numeroase optiune de ajustare pentru o calatorie confortabila.

• Grupele 1/2/3: 9 – 36 kg, ceea ce inseamna cu aproximatie de la 9 luni la 12 ani. Categoria aceasta include modele care se pot instala cu ISOFIX sau cu centura autoturismului. Doua exemple ar fi este scaunul auto ADVANSAFIX IV R si Evolva 123 SL SICT, ambele fabricate de Britax Romer, care asigura flexibilitate si protectie pentru toate varstele datorita caracteristicilor avansate de siguranta.

• Grupele 2/3: 15 – 36 kg, de la 4 la 12 ani. In acest caz, copilul este asigurat doar cu centura de siguranta a autoturismului. Este vorba despre scaunele auto inaltatoare, precum Axkid Grow ISOFIX care se extinde pe latime si inaltime pentru o pozitie sigura si confortabila.

Scoica, scaun auto, scaun inaltator

Scoica auto este de obicei primul dispozitiv in care calatoreste bebelusul. Este mai mica decat un scaun auto care poate fi folosit de la nastere si proiectata pentru a flanca perfect corpului unui nou-nascut. Multi parinti prefera aceasta optiune si pentru ca poate fi folosita in afara masinii, ca mijloc de transport sau chiar ca loc de stat sau de dormit pentru bebelus. In cazul in care cumparati si un carucior compatibil, scoica poate fi montata pe cadru facand astfel plimbarile mai usoare.

Scoica auto se monteaza cu spatele la sensul de mers si poate fi pozitionata pe bancheta din spate sau pe scaunul din dreapta fata, in anumite conditii: daca producatorul specifica acest lucru, daca airbagul este dezafectat si daca legislatia o permite. In Romania, copiii pot fi transportati pe locul din fata dar este bine sa verificati atunci cand mergeti in vacanta in alte tari.

Dezavantajul este ca scoica auto va trebui schimbata la un moment dat. De regula, acest lucru se intampla in jurul varstei de un an sau chiar mai devreme, daca micul Praslea atinge limitele de greutate si inaltime.

Scaunele auto permit transportul copiilor de la nastere pana cand acestia devin suficient de mari incat sa poata folosi doar centura de siguranta a masinii. Nu exista o limita clara si, in principiu, atat timp cat copilul se simte confortabil nu este nevoie sa renuntati la dispozitiv. Exista o multitudine de modele versatile, care se adapteaza ritmului de crestere, de la cateva luni la cativa ani.

Scaunul inaltator poate fi folosit de la 4 ani pana la 12 ani/135 cm. Daca trecerea se face la pragul minim inseamna ca acest dispozitiv va fi cel mai indelung utilizat de catre copil. Inainte de face trecerea insa, recomandam sa urmariti cel putin indeplinirea acestor criterii:

• Copilul ar trebui sa aiba minim patru ani.

• Copilul trebuie sa fi atins cerintele minime de greutate si inaltime (15 kg dupa ECE 44 si 100 cm dupa UN R129).

• Copilul ar trebui sa aiba suficienta rabdare si intelegere pentru a sta linistit in scaunul inaltator. Intrucat acesta nu este prevazut cu propriul sistem de prindere, asigurarea se face cu centura de siguranta a masinii, care poate fi indepartata cu usurinta de catre pasager. In plus, permite multa libertate de miscare, iar in cazul unui copil care nu sta in pozitia corecta acest lucru inseamna ca scaunul nu mai asigura protectia necesara.

Fiecare trecere la categoria urmatoare (de la rear-facing la forward-facing, de la scaun auto la scaun inaltator sau booster, de la booster la bancheta) inseamna o diminuare a gradului de siguranta. Va recomandam sa amanati pe cat posibil aceste treceri, dar respectand intotdeauna legislatia, cerintele producatorului si specificatiile autoturismului.

Daca aveti nevoie de informatii sau consultanta pentru alegerea dispozitivului potrivit, ne puteti contacta oricand folosind datele de pe site.

 

Autor: Navels

NAVELS este despre armonie. Intre copil si parinte, intre om si natura.

In limba engleza, navel inseamna ombilic, dovada fizica a atasamentului dintre copil si parinte, iar NAVELS reprezinta intocmai simbolul acestei legaturi indestructibile. NAVELS semnifica protejarea copilului intr-un mod natural dar tinand cont de tendinte si de slow fashion, inseamna blandete, grija fata de fragilitatea nou nascutului si deferenta fata de puterea lui deopotriva.

Anda, fondator Navels este expert certificat in transportul in siguranta al copiilor acreditat de IOSH (Institution of Occupational Safety and Health), o organizatie mondiala cu traditie care asigura instruirea in domeniul sigurantei si sanatatii ocupationale.