Zborul cu copiii: Reguli, optiuni si sfaturi pentru o calatorie sigura si confortabila in familie

Zborul cu copiii poate fi o experiență interesantă și plină de provocări pentru părinți. Indiferent dacă călătoriți cu un sugar sau cu un copil mai mare, este important să cunoașteți regulile și opțiunile disponibile pentru a oferi siguranța și confortul micuților pe durata zborului.


Atunci când călătoriți cu un sugar (cu vârsta de până la 24 de luni inclusiv), aveți două opțiuni. Puteți alege să fixați scaunul auto al sugarului pe scaunul avionului sau să călătoriți cu sugarul pe genunchii unui adult, folosind o centură specială pentru sugari. Centura specială va fi furnizată de membrii echipajului de cabină și trebuie utilizată în timpul rulării pe pistă, decolării, aterizării, turbulențelor și oricând decide căpitanul.

Este important să verificați cu compania aeriană sau cu Autoritatea Aviației Naționale pentru a vă asigura că aveți toate informațiile necesare și că respectați regulile specifice.

În cazul copiilor mai mari (cu vârsta peste 24 de luni și mai puțin de 12 ani), există două opțiuni principale. Copilul poate fi fixat pe un scaun de avion cu centura standard de siguranță a scaunului sau poate călători într-un scaun auto special pe un scaun de avion. Studiile au arătat că utilizarea unui scaun auto atât pentru sugari, cât și pentru copii oferă un nivel de siguranță echivalent cu cel al pasagerilor adulți.

Pentru a utiliza un scaun auto la bordul avionului, este important să verificați dacă acesta este aprobat pentru "utilizarea în avion". Verificați eticheta de pe scaunul auto și consultați manualul producătorului pentru instrucțiuni privind instalarea pe scaunul avionului. Procedura de instalare poate fi diferită față de instalarea în mașină, așa că este recomandat să aveți instrucțiunile producătorului la îndemână în timpul zborului. De asemenea, este important să consultați compania aeriană pentru a verifica dacă scaunul auto este acceptat pentru utilizare la bord și pentru a obține informații despre procedurile specifice.

În ceea ce privește opțiunile de scaune auto, există mai multe variante. Un scaun auto orientat cu fața spre sensul de mers poate fi instalat pe un scaun de avion, dar numai dacă este montat în aceeași direcție ca și scaunul de avion însuși. Dacă scaunul aeronavei este echipat cu un airbag, trebuie să consultați echipajul de cabină și să verificați instrucțiunile producătorului pentru instalarea corectă.
Un scaun auto orientat cu spatele spre sensul de mers poate fi, de asemenea, o opțiune potrivită pentru un zbor cu copii mai mari - pana la aprox. 4 ani. Aceste scaune auto sunt proiectate să ofere suport și siguranță pentru capul și gâtul copilului în cazul unei turbulențe sau a unei decelerări bruște.


Înainte de a rezerva biletele de avion, asigurați-vă că verificați cu atenție politicile și regulile companiei aeriene privind călătoria cu copii. Unele companii aeriene pot solicita informații suplimentare sau pot avea restricții privind utilizarea scaunelor auto sau a centurilor pentru sugari. Este important să vă informați cu privire la aceste cerințe și să le respectați pentru a evita neplăceri în timpul călătoriei.
Amintiți-vă că fiecare copil este diferit, iar experiența de zbor poate fi unică în funcție de nevoile și personalitatea copilului dumneavoastră. Fiți deschiși la adaptări și învățați din experiențele anterioare pentru a face călătoria cu copilul cât mai plăcută și relaxantă posibil.
Cu puțină planificare și pregătire, un zbor cu copilul poate fi o experiență minunată și memorabilă pentru toată familia. Bucurați-vă de călătorie și creați amintiri frumoase împreună!