Rezultatele testelor ADAC din octombrie 2023

Alegerea scaunului auto potrivit pentru copii este o decizie importanta pentru parinti. Cu atatea modele disponibile pe piata, cum puteti fi siguri ca ati ales cel mai bun pentru copilul dumneavoastra? 

ADAC, cea mai mare organizatie automobilistica din Europa, a efectuat recent teste extinse asupra a 29 de scaune auto pentru copii, pentru a va ajuta sa luati cea mai buna decizie in privinta sigurantei celor mici.

In testele ADAC din octombrie 2023, doua scaune auto pentru copii au iesit in evidenta ca fiind nerecomandate din cauza nivelului prea ridicat de substante poluante. Aceste modele, Maxi-Cosi Pebble 360 Pro si Maxi-Cosi Pebble 360 Pro + FamilyFix 360 Pro, au fost catalogate ca "Deficiente" in testele efectuate.

Desi aceste scaune sunt in general sigure, ele contin materiale contaminate cu substanta poluanta numita naphthalin, care prezinta suspiciuni de cancerigenitate. Prin urmare, ADAC nu recomanda achizitionarea acestor doua modele.

Castigatorii testelor ADAC
Cu toate acestea, in cadrul celor trei categorii de scaune auto pentru copii - scoici auto, scaune pentru copii mici si scaune pentru copii mai mari - au fost multe modele care au obtinut cele mai bune note si au fost desemnate castigatoarele testelor.


Scoici Auto pentru Bebelusi

Castigatorii in aceasta categorie, Besafe iZi Go Modular X2 i-Size + iZi Modular i-Size Base:

si Cybex Cloud T + Base T, au primit nota generala de 1,7.

Aceste scaune auto pentru bebelusi ofera un nivel foarte bun de siguranta si sunt potrivite pentru copii pana la un an si cu o inaltime de pana la 75 de centimetri. Cu sisteme integrate de centuri, acestea permit asezarea copilului in scaun inca din interiorul si transportul facin spre si in masina.

Scaune pentru Copii Mici

Joie i-Spin 360 E a obtinut cel mai bun scor in aceasta categorie, cu o nota generala de 2,0 si o nota excelenta pentru siguranta de 1,5. Acest scaun este potrivit pentru copii care vor sta cu spatele spre directia de mers pana la aproximativ patru ani sau pana cand ating o inaltime de 105 centimetri, oferind astfel o protectie excelenta in caz de impact frontal.

Pentru usurinta accesului, acesta poate fi rotit la 360 grade. Este important de mentionat ca montarea in directia de mers este permisa cel mai devreme la varsta de 15 luni.

Scaune auto pentru Copii Mari

Cybex Solution T i-Fix a fost desemnat castigator in aceasta categorie. Cu o nota generala de 2,0 si un sistem de fixare Isofix, acest scaun pentru copii este potrivit pentru cei cu varsta de aproximativ patru ani si o inaltime intre 100 si 150 de centimetri.

Sistemul Isofix creste stabilitatea laterala si previne rasturnarea scaunului in viraje.

Interdictie asupra vanzarii scaunelor auto R44

ADAC subliniaza importanta sistemului Isofix pentru siguranta copiilor in masina, iar majoritatea scaunelor auto noi, conforme cu standardul UN ECE R129, sunt echipate cu acest sistem. Deja din septembrie 2023, in Uniunea Europeana a intrat in vigoare o interdictie asupra vanzarii scaunelor auto pentru copii cu vechea aprobare UN R44. Prin urmare, aceste produse nu mai pot fi fabricate sau importate, dar inca mai pot fi vandute pana la sfarsitul lunii august 2024. Cu toate acestea, nu exista planuri de interzicere a utilizarii scaunelor auto cu aprobare UN Reg. 44, astfel incat scaunele existente pot continua sa fie utilizate fara restrictii.

Alternativa la Isofix: scaune cu prindere in centuri
In cadrul testului ADAC, doua scaune auto cu sistem de prindere in centuri au iesit in evidenta ca alternative viabile la sistemele Isofix: Joie Every Stage R129 si Graco Slimfit R129.

Ca noutate este prima data cand ADAC testeaza scaune auto omologate conform standardului R129 ce sunt potrivite pentru perioada maxima de utilizare (de la nastere pana la 145 cm).

Aceste modele au primit o nota generala de 3,1 si sunt aprobate pentru copii cu varsta de pana la zece ani si o inaltime intre 40 si 145 de centimetri. Desi sunt alternative valabile, trebuie mentionat ca copiii cu inaltimea sub 100 de centimetri trebuie sa fie asezati cu spatele la directia de mers. Prin urmare, aceasta optiune necesita compromisuri, dar ramane o alternativa sigura la sistemele Isofix.

Aici gasiti lista completa cu scaunele testate si notele obtinute.


Indiferent de tipul de scaun auto ales, prioritatea principala trebuie sa fie siguranta copilului dumneavoastra. Asigurati-va intotdeauna ca scaunul este instalat corect si ca este potrivit varstei si inaltimii copilului. Siguranta auto este un aspect crucial al protejarii micutilor nostri in timpul calatoriilor cu masina, iar testele ADAC sunt un instrument valoros pentru a va ghida in alegerea celui mai bun scaun auto pentru copilul dumneavoastra.