Ce înseamnă ISOFIX și de ce ne face viața mai ușoară?

Siguranța copiilor este una dintre cele mai importante sarcini ale părinților, motiv pentru care este indicat ca orice părinte care se află la început de drum, să fie bine informat asupra scaunelor și siguranței auto pentru copii. Sistemul isofix și scaunele auto, sporesc siguranța copilului în timp ce autoturismul se deplasează.

 

Din păcate, traficul aglomerat combinat cu graba și cu lipsa răbdării, fac să aibă loc din ce în ce mai multe accidente rutiere. Indiferent că facem referire la o simplă frână bruscă, la un viraj sau chiar la un impact cu un alt autovehicul, autoturismele care dispun de sitemul isofix au rolul de a spori securitatea și siguranța copiiilor noștri.

 

Isofix este prescurtarea pentru „International Standard Organization Fix” și descrie un sistem de ancorare, o nouă metodă mai sigură și mai simplă de a atașa un scaun auto pentru copii în mașină.

Mai exact, permite ca scaunul auto pentru copii să fie fixat într-o mașină fără să mai fie nevoie de utilizarea centurilor mașinii. Fixarea se face ușor și sigur, pentru ca cel mic să fie transportat în condiții optime. Acest sistem este considerat în prezent cel mai sigur mod de fixare a scaunelor auto pentru copii.
Apărut în 1997, sistemul ISOFIX a devenit din 2014 obligatoriu pentru orice autoturism fabricat.

 

Mașinile au așa-numitele puncte de ancorare Isofix care sunt conectate la caroseria mașinii. Sistemul de ancorare integrat în autoturisme presupune existența a două bare metalice care au o formă și o dimenisune specifică, de care ulterior va fi ancorat scaunul copilului.

Cu o singură mișcare și un click, reușiți să atașați scaunul pentru copii la mașină.

Deși Isofix este un standard internațional, această structura variază în funcție de modelul mașinii , anul apariției și de piață.

 

Ce presupune sitemul isofix?

Sistemul isofix are două componente care sunt integrate în autoturism și prin intermediul cărora se fixează bara. Aceste componenente care fac parte din autoturism, de cele mai multe ori sunt amplasate în spatele banchetei mașinii, dar există și mașini în care sunt amplasate pe scaunul pasagerului din dreapta. Mai exact, componentele sunt localizate este între șezut și spătarul banchetei.

Un lucru important de menționat, este faptul că există o diferență între sistemul de fixare isofix din Statele Unite și sistemul de fixare isofix din Europa. Spre exempu, în America conceptul de isofix practic nici nu există. Acesta este înlocuit de un Latch flexibil sau rigid, care este inexistent în Europa.

Cele mai multe scaune auto cu isofix dispun de un sistem de avertizare care ne anunță dacă scaunul este sau nu instalat corect în mașină. Mai exact, dacă instalarea este corectă, indicatorii colorați devin verzi, iar în cazul în care instalarea nu este făcută într-un mod corect și sigur, indicatorii devin roșii.

Cu toate acestea, dacă scaunul auto pe care l-ați ales, nu are acest sistem de avertizare, este indicat să vă asigurați că atunci când ați introdus complet tijele, se aude un sunet de cuplare, astfel încât scaunul este bine fixat și nu poate fi detașat.

 

Avantajele sistemului isofix

 

Printre avantajele folosirii sistemului Isofix, se numără certitudinea că le oferim micuților noștri nivelul maxim de siguranță în momentele în care călătorim cu mașina. Pe lângă acesta, sistemul reduce riscul unei poziționări incorecte a scaunului și ne oferă o conexiune solidă între bancheta mașinii și scaunul auto, grație celor două șine de care se atașează tijele metalice ale scaunului împreună cu piciorul de suport din spate.

Procesul de montare este unul simplu și ușor.

 

Pentru ca un scaun auto să ofere protectie maximă sau o manevrare ușoară, acesta trebuie să fie ales în funcție de vârsta și greutatea copilului, precum și în funcție de înălțime.

Este recomandat ca înainte de achiziționarea propriu-zisă a scaunului sa va asigurati ca acesta se potriveste cu masina si ca stiti sa il instalati in mod corect, pentru a-i oferi micuțului protecția necesară.

 

Din dorința de a-i proteja pe cei mici când se află la bordul unei mașini, Academia Siguranței Auto a înființat două Centre Acreditare susținând inițiativa pornită de Joie și Nuna de a le oferi tuturor părinților care cumpără scaune auto Joie ori Nuna posibilitatea de a instala gratuit scaunele.