Din nefericire, în România, mortalitatea copiilor implicați în accidente rutiere este ridicată. În comparație cu Norvegia, Suedia și Marea Britanie, aceasta este de 7 ori mai mare. Aproximativ 74% din toate cazurile de deces al copiilor pe drumuri urbane au loc în România.

În România, numărul copiilor răniți grav în accidente rutiere a crescut anual cu aproximativ 2%.

Lipsa drumurilor corespunzătoare, a implementării normelor de siguranță în mașină și neglijența șoferilor sunt doar câteva din cauzele care amplifică problema.

 


În fiecare zi, în România, cinci oameni mor în accidente rutiere. În peste 30.000 de accidente produse anual pe șosele, aproape 2.000 de victime își pierd viața. Siguranța rutieră plasează România pe ultimul loc în UE.


La nivel european, proporția deceselor în rândul vârstnicilor (persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani) a crescut de la 22 % în 2010 la 28 % în 2018. Copiii sub 15 ani au reprezentat 2%. În România, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut cu numai 0.2% comparativ cu 2018.

62% dintre persoanele vătămate în urma accidentelor au avut vârsta de cel puțin 30 de ani, iar cele mai multe accidente au avut loc în sezonul cald: 11.1% în august, 10% în iulie și 9.9% în septembrie.

O altă statistică interesantă este că 72% dintre accidente s-au petrecut în timpul zilei, iar 83% pe un carosabil uscat.

INS atrage atenția că există un singur tip de accident care a provocat mai puține vătămări corporale decât în 2018: accidentul petrecut între un vehicul și un pieton, în cazul căruia numărul a scăzut cu 3.1%.