Zece mituri despre scaunele rear-facing
Statisticile, testele de siguranta, recomandarile forumurilor auto internationale, toate recomanda utilizarea unui scaun auto rear-facing pentru cat mai mult timp. Realitatea indica insa, in Romania chiar mai mult decat in alte tari, ca numarul parintilor care folosesc un astfel de dispozitiv dincolo de limita de varsta si greutate impusa de lege este foarte mic. Motivul ar putea fi si seria lunga de conceptii gresite asociate transportului cu spatele la sensul de mers.

1. Copilul este prea mare

Majoritatea modelelor de scaun auto rear-facing, chiar si cele din categoriile inferioare de pret, pot sustine fara probleme un copil de pana la doi ani. Cei mai importanti producatori comercializeaza dispozitive de siguranta rear-facing pentru copii de pana la sase ani. MAX-WAY PLUS Britax-Romer, de exemplu, este potrivit pentru pasageri de pana la 25 de kg. Si Axkid Minikid 2.0 poate fi folosit de la 6 luni pana la 5-7 ani. Iar acestea sunt doar doua din numarul generos de optiuni.

Asadar, nu va grabiti sa schimbati directia. Testele de siguranta arata ca orientarea cu spatele la sensul de mers ofera de cinci ori mai multa protectie micului pasager decat daca ar sta cu fata spre bord.

2. Copilul sta inconfortabil

Scaunele rear-facing au fost gandite astfel incat sa ofere maximum de confort pasagerului. Este adevarat ca un copil mai mare de doi ani va sta cu genunchii flexati in aceasta pozitie. Pentru un adult ar parea inconfortabil, dar… copiii nu sunt adulti. O simpla observare a pozitiilor lor de joaca sau de somn demonstreaza acest lucru.

Orice postura statica poate crea disconfort dupa o vreme, iar asta nu se datoreaza scaunului rear-facing. Si pasagerii de pe celelalte locuri pot avea senzatia de amorteala. Daca ati calatorit cu masina pe distante lungi, sigur ati simtit la un moment dat nevoia sa va miscati picioarele. Asadar, cateva opriri pe drum pot ameliora eventualul disconfort.

3. Copilul va avea rau de masina

O persoana predispusa raului de masina va simti disconfort indiferent ca este orientata spre directia de mers sau cu spatele. Au fost raportate foarte putine cazuri in care copiii s-au plans de rau de masina intr-un scaun rear-facing.

Raul de masina apare atunci cand creierul primeste semnale disparate privind miscarea si nu le poate procesa coerent. Corpul simte ca sta pe loc, dar ochii inregistreaza miscare. Pe geamul lateral, miscarea pare mai rapida. De aceea, daca cel mic reclama vreun disconfort, puteti folosi un panou lateral. Asigurati-va ca vederea prin luneta nu ii este obstructionata. Renuntati la telefon sau tableta. Aceste gadgeturi pot accentua senzatia de rau.

4. Este periculos cand picioarele copilul ating bancheta din spate

Este mai periculos atunci cand picioarele copiilor atarna peste scaun, in pozitia front-facing. Un studiu din State Unite arata ca extremitatile inferioare sunt printre cele mai afectate zone ale corpului copiilor in accidente. 28% dintre pasagerii care se aflau intr-un scaun auto orientat cu fata spre sensul de mers au suferit rani grave la picioare.

5. Copilul nu poate vedea pe geam

Unghiul de vizibilitate pe geamul lateral este aproape identic, in pozitia rear-facing si front-facing. In plus, un copil orientat cu spatele la directia de mers are o priveliste neobstructionata, prin luneta. Puteti indeparta tetierele pentru a maximiza vizibilitatea.

6. Copiilor nu le place sa mearga cu spatele la sensul de mers

Daca a calatorit mult timp intr-un scaun orientat cu fata, s-ar putea sa fie adevarat. Si chiar si in acest caz, este posibil sa ii placa pentru ca schimba perspectiva. Insa daca ati folosit de la inceput un dispozitiv rear-facing, sigur nu va avea nimic de obiectat sa mearga in continuare asa.

Si, la drept vorbind, ceea ce nu le place copiilor este sa stea nemiscati si prinsi cu centura. Orientarea conteaza prea putin in aceasta ecuatie. Puteti oferi jucarii care sa-i tina ocupati, sa inventati sau sa adaptati jocuri de calatorie. Iar muzica ajuta intotdeauna!

7.Cel mic nu ma vede si va incepe sa planga

Sunt destule motive pentru care copilul ar putea sa planga in masina. Ca sa eliminati macar unul, este suficient sa folositi o oglinda auto rear-facing, cum este si aceasta de la Axkid. Se monteaza pe tetiera din fata copilului. Propria reflexie il va tine ocupat si poate vedea si parintele care conduce.

8. Pozitia rear-facing este periculoasa in caz de accident din spate

Testele de siguranta nu au demonstrat acest lucru. Impactul din spate produce cu mult mai putine daune decat un accident frontal. In plus, doar 5% dintre accidente se incadreaza in aceasta categorie.

9. Masina mea este prea mica

Am gasit pe net imagini cu scaune auto rear-facing in Porche, Smart sau Mini. Daca au incaput aici, sigur vor incapea intr-o masina din clasa medie.

In plus, un scaun rear-facing ocupa aproape la fel de mult spatiu ca unul front-facing.

10. Scaunele rear-facing sunt scumpe

Un scaun auto din materiale de calitate, de la un producator certificat, care asigura protectie maxima copilului nu va fi foarte ieftin. Indiferent ca este rear-facing sau front-facing.

Puteti alege un model rear-facing care se potriveste de la 6 luni la 5, 6 ani, astfel ca nu va fi nevoie de alte cheltuieli.

Daca nu stiti ce model de scaun auto vi se potriveste, ne puteti contacta oricand. La magazinul din Constanta avem mai multe modele pe care le puteti proba.