Unul din criteriile de referință în alegerea scaunului auto pentru copii este durata de viață și de utilizare a acestuia. Deși pare la prima vedere că ne referim doar la cât de mult timp putem folosi respectivul scaun raportat la dimensiunile copilului, un alt aspect de reținut este durata de viață a scaunului în ani, respectiv așa numita “valabilitate” a scaunului.
Chiar dacă avem un scaun primit de la verișori care nu au apucat să îl folosească niciodată, și e ca nou, dar anul lui de producție e înainte de 2000, nu este sigur să folosim respectivul scaun, chiar dacă el a fost produs sub standardul R44-04, care încă este în vigoare, și nu a fost implicat în nici un incident rutier.
De ce nu este indicat să fie folosit și cât au “valabilitate” scaunele?
Mai întâi, fiecare producător are propriile recomandări legate de durata maximă recomandată pentru utilizare.
Atenție dacă îl folosiți pentru 2 sau mai mulți copii, “mostenit” de la frații mai mari etc. Este bine să verificați ce recomandă producătorul fix pentru scaunul vostru. Majoritatea producătorilor recomandă între 6-10 ani de utilizare, în funcție de criteriile proprii pentru fiecare model de scaun.
În al doilea rând, un scaun vechi, chiar dacă a fost păstrat în condiții bune, tot a fost supus efectelor timpului asupra materialelor. Multe componente din scaun pot fi afectate de trecerea timpului, de expunerea la soare, de schimbări de temperatură cald/rece (depozitarea în pod sau alte zone cu variații mari de temperatură). Materialele plastice din scaun pot suferi microfisuri sau deformări care fac scaunul nesigur pentru utilizare. De cele mai multe ori aceste efecte nu sunt vizibile cu ochiul liber. Cu atât mai mult, însă, dacă este evident aspectul deteriorat al scaunului este recomandat să nu îl mai folosiți pentru a transporta copiii în mașină cu el.
În al treilea rând, dacă nu ați achiziționat scaunul de nou, nu îi știți cu siguranță istoricul. La orice mic incident în trafic, orice tamponare care nouă ne pare minoră, scaunul poate să fi absorbit forțe de impact și să aibă deformări interne sau să fi suferit micro fisuri care îl fac nesigur pentru utilizare.
Când schimbăm scaunul?
Unii producători recomandă schimbarea scaunului dacă impactul a fost la mai mult de !!! 10km/h, alții dacă impactul a fost suficient de puternic încât să îndoaie tabla mașinii. În cele mai multe cazuri, la impact minor, scaunul nu va avea urme vizibile, însă cele din structură sa de siguranță nu pot fi evaluate și măsurate, de aici vine și recomandarea de a schimba scaunul după orice impact, chiar și minor.
Dacă scaunul a avut și alți proprietari înaintea dvs, chiar dacă el se află încă în perioada de “valabilitate”, ceea ce e ușor de verificat după data producției și recomandările producătorului privitor la modelul scaunului, e posibil ca acesta să fi fost implicat în accidente rutiere mai mari sau mai mici și să nu mai aibă performanțele garantate de producător în cazul unui nou impact.
Și, până la urmă, acesta este motivul principal pentru care ați achiziționat respectivul scaun, nu-i așa? Să fie copilul cât mai în siguranță în caz de un incident rutier.
Cum păstrăm scaunul în condiții optime?
Dacă sunteți primul proprietar al scaunului dar acesta are deja ceva vechime (e al doilea sau al treilea copil care îl folosește), verificați recomandările producătorului privitor la durata de viață.
Și, mai ales, dacă aveți în plan să utilizați un scaun și pentru alți copii, acum sau pe viitor, asigurați-vă că îl depozitați în condiții optime, care să prevină deteriorarea:
- la utilizare, acoperiți-l în mașină cu o husă de vară sau material textil cât timp copilul nu se află îm scaun (îl veți proteja de razele soarelui și veți proteja copilul de eventuale arsuri datorate supraîncălziții materialului de plastic sau metalic din scaun)
- depozitați-l într-un loc ferit de razele soarelui și bine ventilat (nu vă doriți mucegai în husa scaunului!)
- pe cât posibil, depozitați-l acoperit, pentru a-l feri de praf
- este indicat să evitați variațiile mari de temperatură în locul unde este depozitat scaunul (îngheț iarna și temperaturi foarte mari vara), deoarece plasticul poate suferi modificări la variațiile de temperatură
Așadar, nu se recomandă depozitarea în pod, dacă vara e prea cald și iarna îngheață, în beci dacă există multă umezeală, în aer liber sub razele soarelui sau supus înghețului iarna.
Scopul scaunului este de a proteja copilul, oferindu-i o poziție optimă în timpul mersului cu mașina, însă el poate face acest lucru doar dacă este utilizat corect!
Dacă ai dubii cu privire la instalarea scaunului tău sau ești indecis privitor la ce scaun este potrivit pentru voi, sau pur și simplu ai întrebări privitoare la scaunele auto, consultantul nostru este disponibil pentru programări atât online cât și la sediul nostru.
Nu ezita să ne contactezi!
Călătorii în siguranță și fără incidente rutiere să aveți!