Standardul suplimentar de siguranta i-Size pe intelesul tuturor

Daca esti in cautarea unui nou scaun auto pentru copil, este foarte probabil sa fi dat peste termenul i-Size. Dar ce este acesta si de ce este important? i-Size reprezinta o reglementare de siguranta pentru scaunele auto de copii valabila la nivel european, avand ca scop imbunatatirea sigurantei.

Este primul standard suplimentar de siguranta introdus sub reglementarile UE R129 si este conceput pentru a reduce riscul instalarii incorecte a scaunelor auto pentru copii.
Reglementarile R129 au fost introduse in 2013 si functioneaza in paralel cu vechile regulamente R44 pana in septembrie 2024, cand vanzarea scaunelor conform R44 nu va mai fi permisa. R129 aduce imbunatatiri in siguranta scaunelor auto pentru copii intr-o serie de domenii.

Scaunele conforme R129 trebuie sa treaca un test de impact lateral, cerinta care nu este obligatorie pentru scaunele R44. De asemenea, scaunele R129 mentin copiii cu spatele spre sensul de mers pana cand acestia au cel putin 15 luni sau masoara minim 76cm in inaltime, in timp ce copiii din scaunele R44 pot fi orientati forward-facing (cu fata spre sensul de mers) de la noua luni sau cand cantaresc 9kg; de asemenea manechinele de testare la impact pentru R129 ofera mult mai multe informatii decat cele utilizate in testele R44.

Pentru a facilita o instalare adecvata si a minimiza riscurile legate de montarea incorecta, scaunele i-Size sunt proiectate astfel incat sa nu depaseasca o latime de 44cm, asigurandu-se astfel ca se vor incadra perfect in spatiul destinat scaunelor auto in vehiculele certificate i-Size.

Nu toate scaunele R129 sunt si scaune i-Size. Scaunele i-Size vin cu o asigurare suplimentara ca se vor potrivi in toate masinile certificate i-Size. Acest lucru inseamna ca parintii pot fi linistiti ca, daca achizitioneaza un scaun i-Size pentru o masina i-Size, acesta se va potrivi corect
Desi scaunele R129 pot fi fixate fie cu centura de siguranta, fie cu ancoraje Isofix, scaunele i-Size dispun doar de puncte de ancorare Isofix; acest lucru le face mai usor de instalat si mai putin predispuse la probleme de montare. Daca doresti un scaun i-Size, cauta eticheta galbena i-Size pe scaun.

 

Grupe de scaune auto R129 i-Size

  • 40cm pana la 85cm (Scoici Auto): Sunt concepute pentru a usura transportul bebelusilor, avand sisteme de eliberare rapida si manere de transport care ofera, de asemenea, protectie suplimentara.
  • 40cm pana la 105cm (Scaune Pentru Copii Mici): Acestea sunt mai potrivite pentru a fi mentinute intr-un singur vehicul si sunt utilizate frecvent ca scaune de etapa secundara dupa varsta de 15 luni.
  • 40cm pana la 125cm (Scaune cu Rear-Facing Prelungit): Ofera cea mai buna protectie in cazul coliziunilor, recomandandu-se mentinerea copiilor cu spatele spre sensul de mers cat mai mult timp posibil.
  • 40-100cm pana la 150cm (Scaune evolutive): Acestea reprezinta o solutie cost-eficienta pentru parintii care cauta un scaun auto care sa fie potrivit de la nastere pana la varsta de 12 ani.

Alegerea unui scaun auto potrivit nu este doar o decizie legata de confort, ci mai ales una de siguranta. Standardul i-Size vine sa completeze regulamentele R129, aducand o garantie in plus ca scaunul ales se va potrivi perfect in vehiculul dumneavoastra, asigurand astfel cea mai buna protectie posibila pentru copil in timpul calatoriilor cu masina. Prin urmare, a opta pentru un scaun auto i-Size inseamna a face o alegere informata pentru siguranta copilului dumneavoastra.