Copil Iubit la Bord și MOL Romania lansează programul pilot Car Seat Check pentru siguranța copiilor în mașină

Programul pilot Car Seat Check, implementat de Copil Iubit la Bord în parteneriat cu MOL Romania, vine în întâmpinarea părinților și viitorilor părinți din Cluj-Napoca, oferindu-le posibilitatea de a beneficia gratuit de verificarea modului în care au instalat scaunul auto pentru copii.

Programul se va desfășura în perioada 25 Mai – 25 Iulie 2023, în 3 stații MOL România din Cluj-Napoca.


Conștienți de importanța utilizării corecte a scaunelor auto și a centurilor de siguranță pentru protecția celor mici în timpul călătoriilor rutiere, Copil Iubit la Bord și MOL Romania au dezvoltat acest program pentru a spori gradul de informare și conștientizare în rândul părinților.


Studiile internaționale arată că utilizarea adecvată a scaunelor auto potrivite vârstei și dimensiunilor copilului reduce riscul de deces și răniri grave cu până la 71% pentru sugari, 54% pentru copii mici și până la 50% pentru copiii mai mari. Cu toate acestea, procentul copiilor care călătoresc corect în scaune auto se situează între 20% și 50% la nivel mondial.

Un studiu observațional efectuat în Cluj-Napoca a evidențiat că 51% din copiii cu vârste între 0 și 3 ani nu sunt asigurați corespunzător, chiar dacă călătoresc într-o scoică sau într-un scaun auto. Motivele constatate includ instalarea necorespunzătoare a scaunului auto în mașină sau nerespectarea modului de prindere și tensionare a centurilor de siguranță.


Astfel, pentru a veni în sprijinul familiilor și a crește gradul de siguranță în timpul călătoriilor cu cei mici, Copil Iubit la Bord și MOL Romania au lansat programul pilot Car Seat Check în trei stații din Cluj-Napoca. Programul se desfășoară pe parcursul a trei luni și oferă posibilitatea părinților și viitorilor părinți să se programeze pentru o sesiune de consultanță gratuită cu unul dintre specialiștii parteneri ai programului.


În cadrul acestor întâlniri, părinții vor beneficia de îndrumare privind instalarea corectă a scaunului auto, poziționarea acestuia în mașină, precum și verificarea stării și a termenului de valabilitate a scaunului ales. De asemenea, consultanții vor verifica și posibilele defecte sau rechemări ale scaunelor auto.
Statisticile indică faptul că în anul precedent au avut loc 28.010 accidente rutiere cu victime în România, iar 4,5% dintre persoanele implicate în aceste accidente au decedat. Utilizarea corectă a centurilor de siguranță și a scaunelor auto reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri pentru protejarea pasagerilor mici ai autovehiculelor.


Scopul principal al programului Car Seat Check este de a crește numărul de părinți care utilizează corect sistemele de siguranță auto destinate copiilor. Astfel, părinții sunt încurajați să participe la acest program și să se prezinte la una dintre cele trei stații MOL Romania din Cluj-Napoca unde se desfășoară programul Car Seat Check, respectiv Calea Turzii, Observator și Calea Dorobanților.


Pentru a beneficia de sesiunea de verificare individuală, este necesară înscrierea și programarea în prealabil prin intermediul urmatorului link:

https://www.copiilabord.ro/car-seat-check-program

Părinții sunt rugați să respecte ziua, ora și locul stabilit în programare și să aibă în vedere greutatea și înălțimea copilului în momentul verificării.


Deși nu este obligatoriu, este recomandat ca părinții să aibă la ei manualul de instrucțiuni al scaunului auto și al autovehiculului. Astfel, miercurea și vinerea devin zilele dedicate învățării regulilor de siguranță pentru călătoria alături de cei mai vulnerabili pasageri în mașină.


Prin intermediul programului Car Seat Check, Copil Iubit la Bord și MOL Romania își propun să ofere sprijin și informații esențiale părinților pentru a asigura călătorii sigure și confortabile pentru cei mici. Participarea la acest program reprezintă o oportunitate valoroasă de a dobândi cunoștințe și abilități necesare pentru a proteja viața și sănătatea copiilor în timpul călătoriilor rutiere.